Nema „ruske salate“ bez goveđeg jezika – šest stvari koje o njoj morate znati
Jede se širom sveta za Badnje veče ili Novu godinu, svaki je recept ispravan, ali nijedan nije originalan.
Rusku salatu smislio je čuveni belgijski kuvar Lisjen Olivije 1860. kada je radio u Moskvi i po njemu se zove „olivijeova“ salata ili „stoličnaja“, a tajnu recepta odneo je u grob.
Originalna ruska salata bila je izuzetno skupo jelo u koje se stavljalo više vrsta mesa, divlja guska, rakovi, kavijar, goveđi jezik i dimljena patka, pomešani sa skupocenim kuvanim i svežim povrćem i travama i tajnim sosom nalik majonezu koji niko nije uspeo da kopira.
Salata se raširila svetom pod imenom „ruska“, „stoličnaja“ ili „olivijeova“, najpopularnija je na Balkanu i Poljskoj gde je obavezna za Badnje veče i Novu godinu, ali se jede i u Španiji, Južnoj Americi, Pakistanu, Avganistanu, Mongoliji.
Vremenom su skupe sastojke zamenjivali pristupačniji, te se danas u nju stavlja seckani bareni krompir, grašak, šargarepa, jaje, kornišoni te kuvana šunka ili riba, sve to u sosu od majoneza.
U nekim krajevima salata ne sadrži meso i zove se „francuska“.
Da bi salata bila „prava“ ne sme se koristiti industrijski majonez već se sos pravi „ručno“ od jaja, ulja, senfa, limuna i drugih sastojaka koji svaku salatu čine jedinstvenom.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар