Svrljižani čuvaju „tajnu“ dobrog belmuža
Manifestacija u slavu belmuža, specifičnog proizvoda od mešavine kukuruznog brašna i sira, kao najvažnijeg sastojka, prerasta u trodnevnu svetkovinu koju iz godine u godinu posećuje sve više ljudi. Svrljižani zato žele da iskoriste „Belmužijadu“ na najbolji način.
Goran Živić je šestostruki pobednik u pravljenju belmuža. „Tajna ne postoji, tajna je u kvalitetnom siru uz dodatak brašna, stalno mešanje, puno vode i ljubavi i suva drva“, ističe Goran Živić, sudija.
„Belmužijada“ se održava 13. put. Kada je počela malo ko u Srbiji je znao šta je belmuž. Sada već organizatori govore o tonama potrošenog sira i više desetina hiljada posetilaca.
„Svi znamo kakva je cena mleku, kakva je cena siru ali gotov proizvod kroz belmuž kroz slatko kroz bilo šta to je mnogo lakše i mnogo se bolje proda“, kaže Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga.
„Počeli smo da radimo na promociji samog turizma i okoline i na povećanju smeštajnih kapaciteta koji su nam stvarano bili jako mali“, objašnjava Nebojša Ranđelović iz Udruženja građana „Tera inkognita“.
Belmuž je od zaboravljenog jela postao popularan, a narodna nošnja sve prisutnija.
„Za ta tri dana prodefiluje baš veliki broj ljudi, jednostavno čuje se za Svrljig kroz ovu manifestaciju“, naglašava Milan Milutinović iz Svrljiga.
Iako možda na izgled još jedna letnja manifestacija u nizu, „Belmužijada“ iz godine u godinu za ovaj siromašni kraj postaje sve ozbiljnija razvojna šansa.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар