Читај ми!

Profesor Lambić iz Zrenjanina ponovo na Stenfordovoj listi najcitiranijih istraživača

Dragan Lambić, profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru, našao se i drugi put na Stenfordovoj listi citiranih naučnika. Od 72 istraživača iz Srbije koji su na toj listi, Lambić se jedini bavi kriptografijom, a istraživanja su usmerena na primenu u obrazovanju.

Da Zrenjaninac Dragan Lambić, profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru do uspeha nije došao slučajno, dokaz je što se drugu godinu zaredom našao na Stenfordovoj listi.

„Bavim se razvojem novih sistema koji mogu da se primene u kriptografiji i takođe bavim se sigurnosnom analizom postojećih kriptografskih sistema, kao i onih sistema koji će tek biti razvijeni. Tu kriptografija ima značaj u bezbednom korišćenju svih tih tehnologija i da tako kažem i čuvanju sigurnosti naše lične na internetu“, pojašnjava profesor Dragan Lambić.

Stenfordova lista boduje doprinos pojedinca nauci. Lambić je zahvaljujući citiranosti svrstan među dva odsto od ukupnog broja naučnika na svetu.

„Upravo ta naučna uticajnost, prepoznatljivost i vrednost njegovih istraživačkih dometa značajnija, trajnija jer je svetski uočena. Prosto je dobila jedno svetsko priznanje i svetsku aktuelizaciju“, ističe Sanja Golijanin Elez, prodekanka za nastavu i doktorske studije.

Kriptografija je nauka koja se bavi metodima očuvanja tajnosti informacija.

„Mislim da je nedovoljno zastupljena na obrazovnim institucijama. Ne znači samo na ovom opšteg karaktera, nego i na onim institucijama koje se više bave tehnologijom, matematikom i tako dalje“, smatra Lambić.

Konkretno na Pedagoškom fakultetu kriptografiju slušaju studenti na smeru dizajner medija u obrazovanju. Nauka je korisna i bibliotekarima za uređenje baza podataka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво