Читај ми!

Raketa srpskih studenata apsolutni pobednik evropskog takmičenja Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022

Studentski tim „Beoavia“ apsolutni je pobednik evropskog takmičenja „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“, koje je održano, od 17. do 23. jula, u španskom gradu Terasa.

Raketa „Aurora 3“ koju je konstruisao tim studenata „Beoavia“ uspešno je obavila sve zadatke u najkraćem vremenu i timu obezbedila prvo mesto u u generalnom plasmanu i to u konkurenciji 42 tima iz celog sveta.

U prvoj rundi takmičenja, sredinom juna, idejno rešenje „Aurore 3" je ocenjeno kao jedno od tri najbolja rešenja letelice sa rezervoarom kojim se minimizira tzv. „efekat bućkanja“, odnosno „slošing“. Odlične ocene odvele su ih direktno u finale takmičenja, gde su im konkurencija bili timovi „Ad Astra Forli" iz Italije i „Euroavia" iz Hrvatske, Zagreba.

Članovi tima ne kriju zadovoljstvo postignutim uspehom.

„Ove godine smo po prvi put uspeli da zauzmemo prvo mesto na nekom od takmičenja, ali nisam iznenađen postignutim uspehom. Nadali smo se da će projekat 'Aurora 3' biti visoko pozicioniran, jer je koordinator projekta, Petar Marčetić, od početka sezone fokus stavio na proizvodnju i testiranje sistema letelice. Do početka takmičenja 'Auroru' smo izradili čak pet puta“, kaže David Cvetković, student Mašinskog fakulteta i vođa tima.

Podseća da je tim i prethodnih godina imao dobra rešenja sistema, ali da su drugi timovi u ovom segmentu imali više uspeha. „Ove godine smo na Airbus Sloshing Rocket Workshop-u briljirali u svim kategorijama, ali pred nama je još jedan veliki izazov. Trenutno proizvodimo letelicu 'Kos', koju ćemo letno testirati u avgustu. To je ujedno i naš finansijski najzahtevniji projekat, a do sada smo ispunili 68 procenata planiranog budžeta. Ovim putem bih pozvao kompanije i druge potencijalne partnere da podrže naš rad, da bismo i u narednom periodu nastavili da nižemo uspehe“ poručuje David Cvetković.

Na projektu „Aurora 3" vredno su radili studenti sa Mašinskog fakulteta i Vojne akademije. „Aurora 3" se sastoji od tela rakete i krila koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije prema tehničkim zahtevima takmičenja. Raketa je pogonjena mlazom vode i vazduha pod pritiskom, a zadatak je da vertikalno uzleti, a zatim pređe u bespogonski horizontalni let sistemom automatske regulacije u celom procesu. Tokom leta raketa u svom telu nosi tečni teret, a zadatak je da se minimalizuje uticaj bućkanja, što su ovi mladi talentovani ljudi postigli posebno osmišljenim tehničkim rešenjem.

„Beoavia“ je i ranije učestvovala na Airbus Sloshing Rocket Workshop, gde su postigli značajne uspehe. S projektom „Aurora 1" tim je 2019. godine osvojio prvo mesto za idejno rešenje, dok su u ukupnom plasmanu bili četvrti. Projekat „Aurora 2" je 2021. godine takođe osvojio prvo mesto za idejno rešenje, a u generalnom plasmanu „Beoavia" je zauzela treće mesto.

Pored „Aurore 3", članovi „Beoavie“ su ove godine iznedrili još dva projekta simboličnih naziva Feniks" i „Kos".

Mašinski fakultet pruža punu podršku studentskim projektima koji podstiču inovativnost, kreativnost i preduzetnički duh kod mladih i predstavljaju dobru priliku za nadogradnju stečenog teorijskog znanja, kao i i nesmetan razvoj ličnih i profesionalnih veština koje su od strane poslodavaca sve traženije.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво