Читај ми!

Ракета студената Машинског факултета у финалу међународног такмичења

Ракету названу „Аурора 3“ својим рукама су направили студенти тима „Беоавиа“ са Машинског факултета у Београду. Они су са њом учествовали на Међународном такмичењу студената у области ваздухопловства које је организовао „Ербас“ и пласирали се у финале такмичења "Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022".

После прве фазе такмичења коју су успешно завршили, тим студената Машинског факултета „Беоавиа“ сада очекује финале које ће се одржати у Шпанији.

На такмичењу је било преко 25 екипа, међу којима је доста оних које долазе из развијенијих земаља него што је наша, напомиње гост Јутарњег програма, Петар Марчетић, координатор пројекта ракете-једрилице „Аурора 3“.

„Сам задатак на такмичењу је да се смањи ефекат слошинга, односно ефекат бућкања. Такође, погон који се користи за покретање ове ракете је комбинација воде и ваздуха“, објашњава Ања Курилић, чланица тима.

Оно што је наш тим истакло у односу на конкуренцију је то што су експериментално демонстрирали своје прорачуне, додаје Ања.

У тиму је учествовало преко 20 девојака са различитих факултета Универзитета у Београду и са Војне академије. Ањин задатак је био аеродинамички прорачун, односно крила летелице која јој омогућавају што даљи домет и стабилност.

„Оцењује се доста аспеката саме летелице. Брзина и домет су финални параметри, али се оцењује и извештај у коме мора да се наведе поступак како смо дошли до те конфигурације и техничких решења. Оцењују се и сама техничка решења, као и њихова потрврда“, наглашава Петар Марчетић.

Тим „Беоавиа“ не ради само на пројекту „Аурора“, већ на још два пројекта. Један је летелица „Феникс“ коју спремају за „Ер-карго челенџ који их очекује почетком јула у Минхену. Праве и летелицу „Кос“ за такмичење „Њу флајинг компетишн“ у Хамбургу, крајем септембра.

„Највећи ривали су нам били тимови из Италије и Шпаније, али сама чињеница да смо успели да се пласирамо у финале за нас је највећи успех и то што смо победили прошлогодишње победнике из Португалије. То сматрамо нашим највећим постигнућем ове године“, истиче Марчетић.

„Претходне године смо освојили треће место, годину пре тога, четврто, а ове године, надамо се барем другом месту, ако не и првом“, додаје Ања Курилић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво