Читај ми!

Феникс – летелица коју ће тим Машинског факултета представити на светском такмичењу у Минхену

Тим „Беоавиа“ студената мастер студија Машинског факултета у Београду, на такмичењу "Air Cargo Challenge 2022" у Минхену, представиће своју летелицу „Феникс“.

Двојица чланова тима „Беоавиа“, Давид Цветковић и Јован Антељ, пре две године су на светском такмичењу са летелицом „Оса, освојили треће место, а сада ће се на „Ер карго челенџу 2022“ у Минхену појавити са летелицом „Феникс“.

„Ово је летелица коју смо изградили потпуно самостално претходне сезоне, а ове године планирамо да израдимо још једну такву, како бисмо имали што више летних испитивања. У међувремену смо започели још један пројекат, пројекат 'Кос', наследник пројекта 'Оса' и она ће имати могућност вертикалног полетања и слетања“, наводи Давид Цветковић.

На основу онога што су видели које су то предности које колеге из Европе имају у односу на њих, одлучили су да мало промене дизајн, додаје Давид, мада су и колеге покупиле пар идеја од њих.

Јован Антељ истиче да су задовољни својом новом летелицом, а и рекације колега су биле веома позитивне.

„Када су видели нашу летелицу, тврде да ћемо освојити прво место, пошто је примењена најновија технологија у том тренуку, са моторима који се извлаче и увлаче. Само наше треће место показује да иако је наш тим у том тренутку постојао само две-три године, а освојили смо треће место на светском такмичењу“, напомиње Јован.

Задаци овогодишњег конкурса су били да летелица полети вертикално, као хеликоптер, а затим да настави лет као класичан авион. Да обави одређене задатке, изведе лупинг, и да се врати на место полетања и слети вертикално.

Пошто већина аеродрома у великим градовима више нема капацитет да се шири, зато авиокомпаније траже неки нови принцип код летелица.

Овогодишње такмичење у Минхену ће бити одржано уживо, а поред овог такмичења, екипа „Беоавиа“ ће се појавити и на тамичењу Ербаса и на такмичењу НФЦ. Попшто су са припремама кренули на време, надају се да ће ове године, можда успети да освоје прво место.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво