Читај ми!

Dva srpska restorana na Mišlenovoj zvezdanoj gastronomskoj mapi – zaslužni kvalitet, talenat i mnogo truda

Srbija je, i zvanično, u prestižnom gastronomskom društvu. Dva restorana – „Langust“ u Beogradu i „Fler d Sel“ u Slankamenu – dobila su čuvene „Mišlenove“ zvezdice. To je najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu, koje dobijaju restorani sa prestižnom ponudom i uslugom.

Da li su dobili najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu osoblje Langusta više puta dnevno je proveravalo na sajtu Mišlena. Sve dok nisu ugledali zvezdicu. Šef dobitničke kuhinje je 27-godišnjak. Njegovog tim je sa prosekom godina 21.

Marko Đerić je studirao ekonomiju, profesionalno igrao tenis, ali je shvatio da od svega više voli kuvanje. Otišao je u Francusku na školovanja, radio je sa najboljim šefovima, od posla smršao 10 kilograma, i vratio se u zemlju.

U danu kada su saznali za zvezdicu posetila ih je ekipa RTS-a. Prvo što smo pitali je da li su "provalili" Mišlenove inspektore?

"Meni bi bilo najlakše da znam ko su ti inspektori, ali nažalost, nismo znali, poenta je u tom kontinuitetu. mi moramo da imamo taj kontinuirani kvalitet, i da non stop pružamo tu uslugu našim gostima jer pre svega naš cilj je da našim gostima pružimo najbolji mogući uslugu i doživljaj. Mi uvek imamo pretpostavku kad su neke situacije specifične, kad su gosti koji postavljaju škaljiva pitanja, koji su tu došli sami, možda sa nekim u paru, uzeli neka naša karakteristična jela i postavljali ta ključna pitanja, u tom trenutku možda smo mi pretpostavili ali tih situacija je bilo desetine. Koliko su oni bili od tih desetine puta, mi ne znamo", objašnjava Đerić.

Šef kuhinje "Langusta" kaže i da njihov restoran već par godina ima preporuku za zvezdicu. To što su je konačno dobili ne smatra samo ličnim uspehom i uspehom restorana. Misli da je to velika stvar i za državu jer je Srbija došla na gastronomsku mapu, kojoj, nema dilemu, i pripada.

"Mi smo forsirali domaće proizvode i ono što je naše. Ok, možda riba nije bila u tolikom značaju - kao mi ne izlazimo na more ali smo uvek imali dobru vezu sa jadranskim primorjem. Mi smo iskoristili naše proizvode koji su lokalani i sezonski pre svega", kaže Marko Đelić.

Decenijama rada do zvezdice

Drugi dobitnički tim decenije rada je uložio u dobijanje „Mišlenove“ zvezdice. Šef kuhinje školovao se i 20 godina radio u Francuskoj. I menadžer restorana je sa svetskim iskustvom, najviše američkim.

Obojica su se vratili u Srbiju i doneli „Mišlen“ zvezdicu restoranu koji je 60 kilometara od centra Beograda, okružen sa 12 hektara vinograda i pogledom na Dunav.

"Počeo sam da se bavim kuvanjem pre 20 godina. Imao sam 14 godina kad sam ušao u kuhinji - tadašnji šef imao je dve zvezde i znao sam od prvog dana da je to moj poziv i moj cilj. I evo, dobili smo zvezdicu. Prezahvalan sam svima, našim investitorima, radimo sa naluksuznijim namernicama, u najboljim uslovima" , kaže Nikola StojakovićIĆ/šef kuhinje restorana Fleur de Sel u okviru Ateljea vina Šapat.

Za njega Mišlen zvezdica znači nagrada kvaliteta u kontinuitetu. Svakodnevnu borbu za svakog gosta koji dolazi.

"Mi to gledamo kao vrstu pozirišta u restoranu - lep servis, predivni tanjiri, pogled fenomenalan. Hrana mora da bude na najvišem mogućem nivou. Mi se trudimo. Imam iza sebe ekipu od deset kuvara, svi su vrhunski talentovani, mladi - prosek godina u kuhinji je 25 ",
dodaje šef kuhinje Fler d Sel.

Generalni menadžer tog restorana je sa svetskim iskustvom, najviše američkim.

"Sva ta iskustva koja smo svi mi sticali van Srbije i doneli ovde omogućili su nam da dođemo do tog svetskog vrha ocenjivanja restorana i gastronomije. Srbija već dugo čeka ovako nešto jer je prebogata voćem i povrćem, rekama, jezerima, planinama... Bilo je potrebno samo da ta iskustva pretočimo, da prezentujemo sva ta bogatsva koja imamo na jedan što lepši način i da zagolicamo maštu tih insepktora mišlenovih i samim tim svih gostiju koji dolaze iz inostranstva da vide šta je to što Srbija može da ponudi što se tiče visoke gastronomije, prezentacije, servisa, odnosno usluge. I celog jednog paketa. Mi smo podigli standard i probili led, što se kaže. Samim tim što su zvezdice konačno došle u Srbiju" reči su Dušana Vranića, generalnog menadžera restorana Fler d Sel u okviru Ateljea vina Šapat.

Preporuku dobilo još 25 restorana

Maštu je zagolicalo još 25 restorana koliko ih dobilo „Mišlenovu“ preporuku. Preporuka nije garancija da će dobiti i zvezdicu.

„Bio sam u restoranima sa zvezdicama u regionu, bio sam u Evropi, često odem restorane koji imaju zvezdicu, jedino i prvo što mi padne na pamet je subjektivni osećaj da ovaj restoran nije na nivou restorana koje imamo u Beogradu a on ima zvezdu“, navodi influenser i fud bloger, Pavle Branković Pakito.

Pakito smatra da je to apsolutna potvrda kvaliteta - ako u nekoj zemlji kao što je Srbija do sada nije bilo zvezdice, nisi na gastromapi, smatra se da si ispod najvišeg nivoa.

"Sigurno je da te mnogi samo zbog toga stavljaju na listu kao destinaciju. Kažu, da, ja ću da idem u Srbiju, ili ću ići u taj restoran, da probam hranu jer je taj restoran dobio Mišlen zvezdicu", pojašnjava Pakito.

Kao dobar poznavalac gastroscene u Srbiji tvrdi da njen kvalitet raste, popravlja se. Prve Mišlenove zvezdice smatra pravim vetrom u leđa za druge restorane koji imaju iste ambicije.

"Ovo je baš vetar u leđa, da se nastavi tim tempom koji je već ovde prisutan poslednjih pet, šest godina. Gde se dosta sve razvija, dosta ljudi ulaže u poreklo hrane. Šefovi su napredovali, kad je reč o izvedbi", ističe Pakito.

„Jako puno znači jer je potvrda međunarodnog kriterijuma kvaliteta gastronomije u Srbiji. Od velikog značaja je jer se veliki broj turista odlučuje, kada bira gde će putovati, upravo i prema gastronomskoj ponudi te destinacije“, ističe Marija Labović iz Turističke organizacije Srbije.

Kada zaradite prvu zvezdu, znalci kažu, slede nove poslovne ponude, međunarodna pažnja, ali i dodatni pritisak. I stalna provera Mišlenovih inspektora. Nastaviće anonimno da posećuju restorane, i proveravaju da li kvalitet ima kontinuitet.

Ali, šefovi kuhinja kažu da ne bi lako prokockali dobijenu zvezdicu, kao ni oni koji se za nju bore! Jer, veruju u ono što je rekao francuski kuvar Pol Bokuz, jedan od pionira nouvelle cuisine šezdesetih godina prošlog veka: „Mišelin je jedini vodič koji se računa“.

среда, 02. јул 2025.
30° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом