Читај ми!

Preveza – grad sa pet tvrđava, bogatom istorijom i divnim plažama

Udaljena je 950 kilomentra od Beograda, tri sata lagane vožnje od Atine. Konkurencija je nekim od najpopularnijih letnjih destinacija u Grčkoj. Do sada je svoju lepotu čuvala samo za najvernije turiste, Preveza u Grčkoj.

Na obali Jonskog mora nalazi se mali grad sa pet tvrđava, četiri muzeja, aerodromom i antičkim delom. Iako je Preveza glavni grad istoimene oblasti na severozapadu Grčke, zapravo je skrivena lepotica Amvrakikos zaliva.

„Mnogo je razloga zašto bi trebalo da se poseti Preveza. Prvi je prirodno stanište. Naše plaže su svetski poznate, kristalno čista voda koja je savršena za plivanje i sportske aktivnosti. Na drugom mestu je kulturno nasleđe koje je veoma bogato. Trenutno se nalazimo u Nikopolju, glavnom gradu rimske provincije Epir Vetus. Sagradio ga je Oktavijan kako bi odao počast pobedi u bici kod Akcijuma, koja je drastično promenila tok istorije.Ako dozvolite da nas upoznate, zasigurno ćete se zaljubiti u nas i sigurno ćete se ponovo vratiti“, kaže Leonidas Argios.

Kako su nam lokalci objasnili grad je živ tokom čitave godine, ali sa dolaskom prvih turista, tek postaje živopisan i šarenolik. Najviše je turista iz Nemačke, Italije, Španije, skandinavskih zemalja, a zaluta i po koji Srbin.

Oni koji su je otkrili pre poznatijih letovališta ove oblasti, poput Parge, Lefkade, Sivote, ovde dolaze kako bi napunili baterije. A kada brodom obiđete zaliv gotovo uvek će vas pozdraviti delfini.

Kornjače, najduža plaža i hlad

„U zalivu ima i dosta kornjača, većina dolazi na proleće kada voda postane toplija, one migriraju sa celog Mediterana na Jonsko more. Često imamo priliku da ih vidimo, ali se dobro kriju, pa stalno savetujem turiste da paze i pre nego što uđu u vodu dobro pogledaju da se kornjača ne krije u vodi, zato što su kornjače istovremeno radoznale i žele da vide šta se dešava u njihovoj okolini, ali takođe, štite svoju teritoriju“, napominje Dimitris Jovanos, kapetan broda.

Kako nam je ovaj kapetan Amvrakikos zaliva rekao, voli Srbiju, često je posećuje, pa je ekipa RTS-a proverila i šta zna na srpskom da kaže.

„Dobro dosli u Grcku i Preveza."

Monoliti plaža je jedna od najdužih plaža u Evropi. Meštani tvrde da je duga preko 20 kilometara. Njeno ime znači „jedna stena". 

Za sve ljubitelje prirodnog hlada, bez brige, na gotovo svim plažama četinari dominiraju. A, ukoliko se dovoljno dugo zadržite moći ćete da uživate i u najlepšem zalasku sunca. Nakon kojeg se svi upućuju na uske, kaldrmisane ulice starog grada.

Bogata istorija

U starom gradu se nalazi crkva iz 18. veka posvećena Svetom Haralampiju, a na svega nekoliko koraka od nje i najlepši deo grada – Šeitanova pijaca.Nju karakterišu uske uličice, puno cveća, malih radnjica, kafića i restorana. Ulice su strmije nego u ostalom delu grada, ali su meštanima pomogle da tokom napada Turaka odbrane svoju Prevezu.

Đavolja pijaca je naziv jer su noću meštani prosipali maslinovo ulje ili ulicu premazivali sapunom kako bi Turcima otežali napade. U samom centru grada nalazi se i najstarija destilerije uza.

Uzo ili dunjevača

„Naša priča počinje pre 75 godina, mi proizvodimo samo tradicionalan uzo, na skriveni tradicionalni način, a da bi to i bio svi sastojci moraju da budu organski, i moramo da izbegavamo hemikalije. Kako bi smo napravili uzo koristimo 12 različtih biljaka, a glavni sastojak je anis. Ne mogu vam reći ostatak sastojaka, zato što samo jedna destilerija u Grčkoj ima tačan recept“, navodi vlasnik destilerije. 

Preko milion srpskih turista godišnje poseti Grčku, podaci su grčke Nacionalne turističke organizacije, ali kako su nam rekli Grčka je mnogim našim turistima druga kuća i iz godinu u godinu rade na tome da se što bolje upoznaju sa njihovom državom. Grke smo navikli i na naša domaća pića. Od srpskih rakija vlasnik destilerije kaže, najviše mu se dopada dunja. Ali ne može da poredi ova dva tradicionalna pića..

Slična su, ali nisu ista. Ponekad mi uzo više prija od dunje, a nekada je upravo dunja piće koje mi odgovara. Užitak u bilo kom piću, uključujući i ova dva, zavisi od dva faktora. Prvi, zavisi kakvu hranu u tom trenutku jedemo, a drugi je kakvo je vreme napolju. Ukoliko je hladno treba nam nešto jače da nas zagreje, a ako jedemo ribu i napolju je toplo za užitak će biti dovoljno i neko slabije piće. Uvek biram dunju kada je napolju hladno“, dodaje. 

Jedno je sigurno – mnogi dragulji grčke, poput Preveze tek čekaju da budu otkriveni.

субота, 03. мај 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом