Читај ми!

Venecija ostaje na listi Uneskove svetske baštine

Venecija neće biti uvrštena na takozvanu crnu listu ugroženih mesta svetske baštine. To je odluka doneta na 45. sastanku Uneskovog komiteta za svetsku baštinu koji je organizovan u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. Odluka je obradovala čelnike Venecije, italijansku vladu i ministra kulture Đenara Sanđulijana koji je rekao da će se svakako kontinuirano raditi na očuvanju tog grada.

Na dnevnom redu 45. sastanka Uneskovog komiteta za svetsku baštinu je bilo ispitivanje „preporuke“ koju su objavili stručnjaci međunarodne organizacije, a kojim su predložili da se Venecija uvrsti na listu ugroženih lokacija, ocenjujući mere koje se preduzimaju u borbi protiv pogoršanja ekološke i ekonomske situacije neadekvatnim i bez rezultata. Ipak, bez ijednog glasa protiv doneta je odluka da do toga ipak ne dođe.

Za gradonačelnika Venecije, Luiđija Brunjara „to je pokazatelj da su prepoznati napori koje ulažemo da zaštitimo Veneciju i da je predlog da se ona uvrste na crnu listu bio više politički, a ne tehnički“.

Ministar kulture Đenaro Sanđulijano podvlači da bi to bio „neopravdan manevar koji je čisto politički i lišen uporišta u objektivnim podacima“, te da je poslednjih meseci „Opština usvojila hrabre mere upravljanja masovnim turizmom i da garantuje zaštitu izvanrednog kulturnog nasleđa grada“.

Sanđulijano navodi i značajan napredak postignut poslednjih godina ne bi li se grad zaštitio od pretnji koje donose klimatske promene kao i masovni turizam, poput Mozea, te uvođenja ulaznica za ulazak u grad.

Predsednik regiona Veneto, Luka Zaja, ističe da je Venecija bezbedna te da će nastaviti da bude mesto svetske baštine.

„Venecija je mesto svetske baštine, oduvek je bila, i svi zajedno ćemo se truditi da sačuvamo budućnost Serenisime. Nema više sumnji u vezi sa sertifikacijom Uneska. Ovo je važna pobeda za grad Veneciju i za ceo Veneto“, poručio je Zaja.

U međuvremenu su se u gradu pojavili natpisi na kojima stoji upozorenje za građane i turiste da se čuvaju galebova. Na korpama za đubre su se pojavile nalepnice koje upozoravaju na rizik koji je sve češći od napada ovih ptica te pozivaju ljude da im ne ostavljaju hranu na zemlji.

To se naročito odnosi na turiste koji bez obzira na mnoge dosadašnje kampanje i dalje jedu na ulicama grada hraneći ptice i prljajući okolinu.

Galebovi su u Veneciji postali agresivni te se bez straha zaleću na prolaznike i kradu im sendviče iz ruku. Na nalepnicama koje su na italijanskom i engleskom se može pročitati da se ne prilazi ovim pticama kao i da se ne hrane.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару