Читај ми!

Na Suncu nastala džinovska rupa 60 puta veća od Zemlje, solarni vetar na putu ka našoj planeti

Džinovska rupa u atmosferi Sunca, pet puta veća od prečnika Jupitera oslobodila je snažan solarni vetar koji putuje kroz naš zvezdani sistem.

Naučno se zove koronalna rupa, a trenutno se okreće od Zemlje, mada je pre nekoliko dana bila uperena tačno u našu planetu i usmeravala mlaz čestica ka nama.

Posledica ovog fenomena nisu razlog za uzbunu. Radi se o solarnoj oluji osrednje jačine, ali je naučnicima veoma zanimljivo zbog praćenja ponašanja Sunca dok ulazimo u solarni maksimum.

Sunce se u poslednje vreme ponaša veoma nestašno, što je i očekivano jer naša zvezda prolazi kroz svoje cikluse, a tokom ovog dobija više pega, Sunčeve baklje, masivna koronalna izbacivanja materijala i koronalne rupe.

Ovakva aktivnost eskalira do određenog vrhunca, odnosno solarnog maksimuma, pre nego što se smiri i krene ka solarnom minimumu – periodu relativne mirnoće i smanjene aktivnosti.

Ovaj ciklus se čini da je uslovljen, ili se barem poklapa, sa smenom Sunčevog magnetnog polja, odnosno kada njen severni i južni pol „zamene mesta“.

Ova smena će se desiti na solarnom maksimumu koji se očekuje tokom 2024. godine.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара