Biljke prilagođene životu na krovu sveta
Gornje padine Mont Everesta, najviše planine na Zemlji, surovo su mesto za život biljaka: visok nivo ultraljubičaste radijacije prži planinu, temperature su redovno ispod nule, a leden, stenovit teren teško da se može nazvati dobrom podlogom za biljke.
Dvadeset petog maja 1952, švajcarska ekspedicija je sakupila tri uzorka biljaka na Everestu, na visini od približno 6.400 metara (vrh planine, koji je osvojen godinu dana kasnije, visok je 8.848 metara). Suvi primerci smešteni su u herbarijum u Ženevi, gde su ostali tako zaboravljeni do 2017. godine, kada ih je ponovo otkrio Sedrik Dentan, botaničar Nacionalnog parka „Ekren", u Gapu, u Francuskoj.
Dentan je pažljivo analizirao biljke ‒ svaka je dugačka nekoliko centimetara ‒ i otkrio nekoliko osobina koje su najverovatnije doprinele njihovom preživljavanju u tako surovom okruženju. Svoje nalaze objavio je u oktobarskom broju časopisa Alpine Botany. Jedna od biljaka ima stabljike koje su zarivene duboko u tlo, i tako se drže za nestabilan teren. Druga ima oblik jastuka koji ograničava gubitak toplote i vode, i dalje, prema beleškama iz 1952, raste u stenovitim pukotinama koje sunce zagreva i koje su često toplije od okolnog stenja.
„Gledamo same granice života", kaže Dentan, misleći na ekstremne uslove u kojima te biljke rastu.
Te vrste su mogle da budu „izgubljene" za nauku ne zato što nisu bile otkrivene, već zato što su bile zaboravljene u ‒ herbarijumu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар