Nova otkrića o mikroalgama
Koliko znamo o mikroalgama? Čini se nedovoljno. Brojni istraživački projekti svedoče da je svet mikroalgi izuzetno koristan za opstanak na planeti. Pored toga što proizvode gotovo polovinu kiseonika na planeti, sve češće otkrivamo da su rešenje za mnoge segmente života na Zemlji, počevši od ekologije, energetike, pa sve do ishrane.
„Urbana pluća"
Institut za multidisciplinarna istraživanja u Srbiji ponudio je inovativno rešenje: foto-bio reaktor koji bi omogućio da se na raznim mestima u urbanim sredinama širom naše zemlje postave takozvana urbana pluća. Reč je o akvarijumu sa mikroalgama koji bi na površini od tri kvadratna metra proizvodio kiseonik koliko i travnjak površine 400 kvadratnih metara.Bio-dizel
Dokazano je da se iz mikroalgi dobija bio-dizel koji bi mogao da bude isplativo gorivo ‒ po ceni konkurentno naftnim derivatima. Upotreba mikroalgi za proizvodnju bio-dizela imala bi brojnih prednosti: brz rast u nepovoljnim uslovima, korišćenje ugljen-dioksida za rast ćelija u mikroalgama i visok nivo proizvodnje lipida. Ova oblast se još istražuje a potencijal je veliki.
Dijetalni suplementi i kozmetički preparati
Mikroalge bi se mogle koristiti za dobijanje dijetalnih suplemenata i kozmetičkih proizvoda. Na severu Španije grupa naučnika tvrdi da bi mikroalge mogle da budu „srce nove revolucije", kako u ishrani tako i u kozmetologiji. Kako je to moguće? One su sposobne da proizvode omega 3 kiseline koje se koriste kao suplementi i antioksidansi u ishrani, a takođe su značajne i za kozmetiku.
Neophodna svetlost
Da bi mikroalge brzo rasle, neophodno je da budu konstantno izložene svetlosti, prirodnoj ili veštačkoj. Takođe je bitno da temperatura varira između 15 i 20 Celzijusovih stepeni. Mikroalge se konstantno kreću, tako da moraju biti ravnomerno osvetljene da bi njihovi metabolički procesi imali maksimalne efekte.
„Superkritični fluidi"
Naučnici koji rade na ovom evropskom istraživačkom projektu koriste kompleksnu tehnologiju nazvanu „Superkritični fluidi" kojom izdvajaju omega 3 kiseline i antioksidanse. U osnovi, koristi se ugljen-dioksid ‒ on razbija membrane koje štite spojeve unutar tanke alge. Naučnici nemaju potrebe da koriste bilo kakva hemijska sredstva a to ceo proces čini posebno dragocenim. Rezultat je rastvorljiva materija koja sadrži i gas i ulje iz mikroalgi. Ugljen-dioksid ostaje slobodan u vazduhu ili se reciklira za buduće procese a iz ulja se izdvaja omega 3 masna kiselina koje ima u mnogo većem procentu nego u bilo kojoj ribi. Od krucijalnog je značaja to što su omega 3 kiseline iz mikroalgi mnogo prirodnije. Ribe ne proizvode ovu supstancu već se ona akumulira u njihovom organizmu baš zato što se hrane mikroalgama. Ovim procesom dobijamo primarni izvor omega 3 masne kiseline.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар