Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora

Zahvaljujući velikom pojeftinjenju čiste tehnologije, energija vetra i sunca može do 2030. godine da zameni više od 50% električne struje koja se proizvodi iz uglja i gasa u Evropi, pokazuje novo istraživanje.

Evropski političari pozivaju se da prihvate nove mogućnosti u energetskom sektoru i da postave više ciljeve u pogledu smanjenja emisija štetnih gasova i veće upotrebe obnovljive energije.

U izveštaju konsultantske kompanije „Artelis", objavljenom u novembru, navodi se da bi do 2030. godine Evropska unija mogla da 61% struje proizvodi iz obnovljivih izvora, a ne 49%, kako se sada predviđa. To bi značilo smanjenje emisije ugljen-dioksida za dodatnih dvesta šezdeset pet miliona tona i uštedu u energetskim sistemima od šeststo miliona evra godišnje, pokazuje istraživanje.

Manji troškovi energije vetra i sunca znače zapravo da je jeftinije da se ide ka 61% obnovljive energije i da se smanji današnji nivo korišćenja gasa za oko 50%.

„Pad cene čiste tehnologije prevazišao je sva očekivanja. Ekonomije se sada odlučno okreću ka čistoj energiji, što su dodatni razlozi za veće ambicije EU za 2030. godinu", izjavila je Lorens Tubijana, izvršna direktorka Evropske klimatske fondacije, koja je naručila istraživanje.

Frančesko Starače, izvršni direktor italijanske energetske kompanije „Enelˮ, koji je odnedavno predsednik udruženja „Eurelektrik", takođe smatra da se napredovanje u tehnologiji obnovljive energije odvija brže od očekivanog.
„Danas su obnovljivi izvori jasan pobednik bitke u ceni po kilovat-satu", rekao je Starače u nedavnom intervjuu za portal „Euroaktivˮ, dodajući da se karbonska neutralnost u energetskom sektoru može ostvariti sigurno pre 2050. godine.

Zakoni o čistoj energiji zastareli pre nego što su usvojeni

Mada poslanici Evropskog parlamenta raspravljaju o predlozima novih energetskih propisa ‒ čiji su ciljevi da obnovljivi izvori čine 27% ukupne energetske potrošnje i da se emisija ugljen-dioksida smanji za 40% ‒ objavljen je izveštaj s novim procenama, koji nagoveštava da su ti ciljevi zastareli i pre nego što su zvanično usvojeni, i da bi čak mogli da uspore prelaz na sistem čistije energije.

U Briselu sada procenjuju da će emisija tone ugljen-dioksida 2030. godine koštati 27 evra, što se smatra nedovoljnim da bi se odustalo od upotrebe uglja u energetskoj industriji.

Imke Libeke, iz Kancelarije za evropske politike Svetskog fonda za zaštitu prirode, izjavila je da Evropska komisija „izgleda hronično potcenjuje" pozitivan uticaj koji može da ima održiva obnovljiva energija.

„Kao što ovaj izveštaj pokazuje, možemo i moramo da ukinemo ugalj i da povećamo korišćenje obnovljivih izvora mnogo više od onoga što je predloženo za 2030. za dobrobit zdravlja Evropljana, novčanika poreskih obveznika i naše zajedničke klime", rekla je Libeke.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво