уторак, 21.03.2017, 08:38 -> 10:33
Извор: РТС
Аутор: Александра Даничић
Bodljikavo ukusni
Kako napraviti ukusno jelo ili poslasticu od kaktusa? Da li biste jeli sir od kaktusa? Koja su blagotvorna dejstva kaktusa na naš organizam?
Plodovi i mladice kaktusa za područje Centralne Amerike značajniji su nego, na primer, jabuke u umerenim predelima jer su za neke stanovnike Latinske Amerike,
uključujući one iz Meksika, oni praktično jedini oblik hrane dostupan u određenom periodu godine.
Od postanka civilizacije ljudi su biljke koristili na mnogo različitih načina. Neke od njih, poput kaktusa, koji su u Latinskoj Americi česti, raznovrsni i sa dosta jestivih delova, oduvek su bile veoma značajne u ishrani naroda tih područja. Španski putopisci u 16. veku opisuju migracije lokalnog stanovništva u Meksiku: u letnjim mesecima čitava sela su se sa obala Golfskog zaliva selila u severnije brdovite regione tražeći plodove opuncije. Na tim terenima ostajali bi po dva meseca. Listovi opuncije koji se pojavljuju samo na mladim delovima kuvaju se kao pasulj. Semenke te vrste su relativno velike pa se često melju i uz dodatak vode - od njih se pravi jestiva kaša. Kauilja Indijanci mesnatu osnovu cveta prže i jedu, a Papago Indijanci u jugozapadnoj Arizoni sakupljaju plodove kaktusa saguaro, čije se sitno seme jede sa plodom.
„Opuncija jeste jedna od najpopularnijih vrsta jestivih kaktusa. Jede se i deo stabla i sami plodovi. Plod se prodaje pod nazivom 'indijska smokva'. Sever Afrike obiluje plantažama takvih opuncija sa kojih se ubiraju plodovi i odstranjuju bodlje koje mogu da budu neprijatne, a upotrebljava se unutrašnjost ploda. Plodovi su aromatični, sočni i vrlo hranljivi. Razne vrste opuncije daju različite plodove, a oni samim tim daju različite vrste jela i pića, koje su sve zastupljenije na našim trpezama", kaže Jasmina Bjelić Mesaroš iz Botaničke bašte „Jevremovac".
Kaktus nopal je deo tradicionalnih meksičkih obroka, i smatra se poslasticom. Može se konzumirati i u sirovom stanju kao sastojak salate, kuvati u sastavu nekog jela, a koristi se i za pripremu džemova i želea.
„Izbor jela je zaista ogroman. Od njih se prave sva moguća jela kao i od bilo koje vrste povrća. Najčešće se pripremaju razne vrste salata", kaže Stevan Avramov, predsednik Udruženja kaktusara Srbije. On navodi primer krompir salate, koju prave tako što umesto luka stavljaju obarene i zakiseljene delove kaktusa.
Nopal je jestivi kaktus, deo tradicionalnih meksičkih obroka, i smatra se poslasticom. Može se konzumirati i u sirovom stanju kao sastojak salate, kuvati u sastavu nekog jela, a koristi se i za pripremu džemova i želea. Pošto blagotvorno deluju na ljudski organizam, kaktusi su našli primenu i u medicini. Profesor nutricionizma doktor Vinston Krejg ističe da je nopal mnogo više od obične namirnice, a jedna od njegovih brojnih dobrobiti je što pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
„Plodovi kaktusa nisu teški za varenje, sadrže dosta šećera, vlakana, nema masnoća osim u semenima. Domoroci su semenke kaktusa koristili ranije za proizvodnju brašna ili dobijanje nekih drugih vrsta namirnica. Lako se spremaju. Osim što se mogu koristiti u mnogim vrstama jela, mogu da se prave od njih alkoholna ili bezalkoholna pića, poput milkšejka ili punča. U Meksiku je čest doručak od jaja u koja se dodaju komadići kaktusa i čili paprika i priprema se kao naša kajgana. Jedno od čestih jela je i kaktus sa govedinom u koji se dodaju čili paprika i drugi začini. Kod njih su sva ta jela česta, jer verovatno vuku korene iz daleke prošlosti kada je nedostajala hrana", dodaje Stevan Avramov.
Još uvek se vode polemike o tome da li je kaktus voće ili povrće, ali jedno je izvesno: od njega se mogu praviti brojne poslastice i ukusna jela. Mi vam sa sigurnošću smemo preporučiti indijsku smokvu. Ostale specijalitete najbolje je da probate od kuvara stručnih za pripremanje jela od kaktusa.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар