Počela Era kulture – Užice preuzelo od Čačka titulu nacionalne prestonice kulture

Nacionalna prestonica kulture od danas je Užice. Titulu je preuzelo od Čačka, a moto „Čačanska rodna“ zamenila je „Era kulture“. Prvi kulturno-prestonički dan Užičana obeležila je primopredaja titule i Praznik svetlosti.

Gosti iz Čačka u susedno Užice došli su Vozom kulture, uz zdravicu kojom su podsetili na ličnosti što su obeležile različite epohe u dva grada, a domaćini uzvratili pozorišnim Došljacima po romanu Milutina Uskokovića.

Uz želju da se „Čačanska rodna“ što je bio njihov moto lepo primi u „Eri kulture“ stigla je, simbolično, i sadnica šljive.

„Znam da će uraditi odličan posao i da će nastaviti i u budućnosti da rade na osnaživanju sadržaja iz kulture u ovom prelepom gradu na Đetinji“, rekao je Milun Todorović gradonačelnik Čačka.

I Užičani nameravaju da „Era kulture“ potraje znatno duže od godine imajući u vidu i komšijsko iskustvo.

„Sve ovo vreme i dok smo radili na aplikaciji i realizaciji ovog projekta važno nam je bilo iskustvo koje smo podelili sa gradom Čačkom i podrška koju smo imali od Ministarstva kulture“, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević

„Užice je važan grad za srpsku istoriju i kulturu, zato je i za njega i za čitav ovaj kraj, ali i za celokupnu kulturnu scenu naše zemlje dragoceno to što će posetioci imati priliku da uživaju u sadržajnom i autentičnom umetničkom programu“, istakla je ministarka kulture Maja Gojković.

Do marta sledeće godine najavljena su brojna ulaganja u ustanove kulture i različita događanja u Užicu, i resornog ministarstva i samog grada, kao i podsećanje na lučonoše koji su osvetljavali grad kroz stoleća.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара