Читај ми!

Чачак добио један од нових симбола – мурал на силосима у центру града

Чачак је град уметности, али и град мурала. Као део програма Националне престонице културе – Чачанске родне, у оквиру овогодишњих Дана урбане културе, осликавају се и силоси у центру града.

Уметничку целину употпуниће радови локалних, националних и међународних муралиста. Уз Чачанина Вука Ђурића су и позната имена стрит-арта и графита. На једном од силоса уметнички дуо из Београда проводио је и по десет сати, на висини преко 30 метара.

„У једном моменту кад си скроз горе, кад дођеш до пола, делује ти као да си на земљи. Али доста је било онако изазовно да се фактор висине и рада некако усклади“, каже Никола Гајић члан уметничког дуа „Собекцис“.

„Па онда и ветар и киша и сунце, и све што може, у суштини, али ето успели смо“, додаје Иван Гајић.

За четири дана ови уметници завршили су део изузетно захтевног, до сада највећег мурала у Чачку.

„Цео пројекат захтева и искуство и ресурсе и генерално излазак на велики формат и са уметничке стране и са техничке стране уопште није мали. Тако за нас је ово јако значајно зато што, ето, Чачак добија један од нових симбола“, наглашава Страхиња Бабић, председник удружења ДУК.

Од 2015.године бројни стрит-арт уметници исказали су се на фасадама чачанских зграда и других објеката у оквиру фестивала Дани урбане културе. По величини и лепоти издваја се и нови мурал, са ликом родоначленице српске модерне уметности, Надежде Петровић, настао поводом јубилеја 150 година од рођења славне Чачанке.

„Добро је што смо направили бренд у контексту да сад млађи људи желе да дођу да сликају, да се то само одржава. То је поента, да буде самоодрживо и да нон-стоп иде и да кружи. Да људи сами сликају и кад није фестивал, да се слика и тако да за десет година догурамо до целог, шареног града“, наводи Вук Ђурић – Ендо, муралиста, уметнички директор Дана урбане културе.

Уз осликвање силоса у некадашњем индустријском комплексу у центру Чачка, одржан је и музички догадјај као најава још једног фестивала у јулу.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара