Читај ми!

Festival Medimus od 26. avgusta u atrijumu Crkve Svetog Spasa u Prizrenu

U atrijumu Crkve Svetog Spasa u Prizrenu 26. i 27. avgusta 2023. biće održan Osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus" koji organizuje Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture „Gračanica" i Fondacija Sveti Arhangeli.

Фестивал Медимус од 26. августа у атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену Фестивал Медимус од 26. августа у атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену

Medimus, međunarodni festival srednjovekovne muzike, održava se u Prizrenu, u prelepom ambijentu atrijuma Crkve Sv.Spasa iz XIV veka. Medimus festival je najznačajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u gradu Prizrenu.

Publici će se u subotu od 20 časova predstaviti Lute Duo i Grejs Njukom.

Grejs Njukom je pevačica, instrumentalistkinja i profesorka muzike specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare. Pored sopstvenog srednjovekovnog Ansambla Rumorum, nastupala je i snimala sa međunarodno poznatim ansamblima za ranu muziku, uključujući Ansambl Leones, Ansambl Peregrina, Ansambl Žil Binšoa i Le Miroir de Musique.

Na ovogodišnjem Medimusu predstaviće nam se kao gošća Lute Duo ansambla. Grejs je studirala muzikologiju na Oksfordu, zatim srednjovekovno pevanje i vokalnu pedagogiju na  Schola Cantorum Basiliensis, i od tada se redovno vraćala u Školu kao gostujuća profesorka pevanja.

Doktorirala je na Univerzitetima u Saut Hemptonu i Bristolu. Pored nastupa i podučavanja, Grejs komponuje sopstvenu muziku i vlogerka je za seriju renesansnih koncerata iz Bazela „ReRenaissance“.

Drugog dana festivala publici će se od 19.30 predstaviti Ansambl Parlamento, a od 20.30 Ansambl Medimus.

Ansambl Parlamento posle samo godinu dana od osnivanja osvojio je prošle godine jesenju nagradu Schola Cantorum Basiliensis „Vier Jahreszeiten“. Kad god su u prilici, trude se da pronađu način da lepotu rane muzike unesu i u svoju lokalnu kulturu posećujući osnovne škole i centre za stara lica u zemljama iz kojih potiču.

Ansambl Medimus nastaje kao prirodni spoj umetnika srodnih muzičkih interesovanja. Ovaj ansambl je više od ansambla – on je zapravo projekat koji je osmišljen kao rudiment neke buduće letnje škole rane muzike u manastirskom prostoru.

„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. Prošlih godina učestvovali su Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl Muzika Profana iz Mađarske, Ansambl Renesans, Ansambl Minstrel iz Dubrovnika, gitarista Dušan Bogdanović i drugi. Dobitnik je nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.

Medimus, ima za cilj da predstavi srednjovekovno muzičko nasleđe, u gradu gde se osobito negovala muzička kultura i u kome su nastale neke od najlepših kompozicija ovih prostora.

Festival Medimus spaja savremeno muzičko stvaranje sa teritorijom na kojoj je izvorno sve i počelo.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i Telekom Srbija, Windmill Novi Sad, Kolašin prevoz Zubin Potok.

Dragan Prizrenac kao inspiracija

Jedan od muzičara koji je još 1335. godine svirao na dubrovačkim trgovima, a 1346. svirao Carsko kolo na krunisanju cara Dušana u Skoplju bio je Dragan iz Prizrena.

Na dvoru cara Dušana, pred carem, vlastelom i gostima često se igrala igra „Kosači“, gde je igru muzikom pratio Dragan Prizrenac svirajući trumpetu, a pratili su ga lautari i bubnjari.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара