Читај ми!

Knjiga „Šta nam govori nebo“ – čudesno putovanje kroz istoriju nauke i astronomije

Veruje se da je deci i naučnicima svojstvena znatiželja prema svetu oko nas, našem mestu u njemu i sveopštem smislu. Upravo o toj znatiželji govori knjiga „Šta nam govori nebo“ danske književnice Gertrude Kjel. Njene priče o nauci na srpski je preveo Radoš Kosović.

Dečak Vilijam nema drugi izbor već da deo školskog raspusta provede kod namćoraste baba-tetke Gunvor. Ipak, umesto očekivanih sedam najgorih dana u životu pred njim je čudesno putovanje kroz istoriju nauke i astronomije.

A ono počinje pitanjima mrgodne astrofizičarke: Da li se Zemlja okreće oko Sunca? Vidiš li to? Kako to znaš?

„Knjiga omogućuje mladom čitaocu da pred tim bazičnim elementarnim pitanjima koje podrazumeva da smo naučili u školi, mi promislimo i zapravo usvojimo naučni metod u prepoznavanju pojava oko nas. U tom smislu ovo je jedan izuzetno dragocen eksperiment u radu i u učenju“, navodi novinar i fizčar Slobodan Bubnjević.

Napisana je po modelu Sofijinog sveta Justejna Gordera. Autorka Gertruda Kjel kaže da je pokušala da objasni gde je i kako nastala slika našeg modernog sveta, kako se naučni pristup razlikuje od, na primer, religijoznog ili nekog drugog pristupa razumevanju sveta.

Tako su nastale priče o doprinosu nauci Kopernika, Brahea, Keplera, Galileja, Remera, Njutna, o čarobnim teleskopima, svetlosti koja kasni, misteriji sile teže i pesmi zvezda.

„Fokusirala se na verovatno najvažniji period u istoriji nauke, to je Kopernikanska revolucija i dala je mladim čitaocima putanju, dakle, putokaze kako da zapravo tu najvažniju revoluciju u nauci koja se desila, kako da je shvate i razumeju, i kako da je koriste dalje u životu“, dodaje Bubnjević.

Iako je naznačeno da je knjiga namenjena deci starijoj od deset godina ona će odgovarati još starijim osnovcima i pravim zaljubljenicima u tajne nebeskog prostranstva. Zahvaljujući radnji knjige i ilustracijama za koje je zaslužna Gunvor Rasmusen oni će svakako dobiti jasniju sliku o astronomiji.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара