Читај ми!

Tragovi svinjetine u svakodnevnim namirnicama

Oko 200 proizvoda za koje potrošači nikad ne bi posumnjali da sadrže sastojke životinjskog porekla, puni su, ni manje ni više nego svinjetine. Čokolada, čips, keks, žvakaće gume, jogurt, pasta za zube, na ambalaži imaju oznaku E474, što je zapravo prerađena svinjska mast.

Pitanje je da li bi vegetarijanci, muslimani i jevreji jeli čokoladni keks ili koristili pastu za zube i šminku da znaju da se u tim proizvodima nalazi svinjetina, konstatuje Sajmon Šepmen sa Univerziteta u Sidneju.

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatin i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih proizvoda.

Na etiketama ovih namirnica, ti produkti su obično navedeni pod misterioznim E-oznakama.

Mnogi od njih sadrže emulgatore, odnosno pojačivače ukusa i konzervanse svinjskog porekla.

Nije to ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi s tim nisu upoznati.

Istraživanja su pokazala da se svinjski produkti nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima i keksovima. Oni sadrže emulgator E474, što je u stvari svinjska mast ili čak sokovi mlevenih insekata.

Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mlečnim namazima, sladoledu, pecivu i mnogim drugim proizvodima.

Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duvanska industrija hemoglobin svinja koristi za izradu filtera cigareta.

Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 12. мај 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом