Svinjetina ipak nije „neprijatelj“

Uprkos tome što se često preporučuje izbegavanje svinjetine u ishrani zbog viška masti, meksički stručnjaci tvrde da to meso nije štetno, jer ne samo da sadrži proteine već i vitamin B, cink, selen, gvožđe, fosfor i kalijum. Ipak, kao najbolji izbor preporučuje se but, a važan je i način pripreme.

Mnogo se govorilo o visokom stepenu masnoće u svinjskom mesu što je prouzrokovalo strah ljudi da ga koriste u ishrani ali, meksički stručnjaci su pokazali suprotno.

Svinjsko meso ne samo da sadrži proteine, vitamine i minerale već može biti manje zasićeno mastima i od pilećeg, tvrde meksički stručnjaci čije su nalaze objavile lokalne novine u Meksiku.

Bogato proteinima i osnovnim aminokiselinama, meso svinje u većini slučajeva je pravi izvor cinka, vitamina B6 i B12, selena, fosfora, riboflavina, kao i gvožđa neophodnog organizmu u borbi protiv anemije.

Svinjsko meso je bogato i kalijumom koji igra veliku ulogu u zadržavanju vode u organizmu, održavanju normalnog krvnog pritiska i pravilnog srčanog ritma.

Meksički naučnici tvrde da meso buta ima najmanju količinu masti i da je blagog ukusa te se zbog toga treba opredeljivati uglavnom za njega.

Osim odabira manje masnog komada, izuzetno je važno da se meso priprema na neki od „posnijih" načina - pečenje ili dinstanje sa manjom količinom masnoća i dosta povrća potpuno je prihvatljivo, zaključuju stručnjaci iz Meksika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. јун 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом