Praziluk odličan „čistač“ organizma

Nepravedno optužen kao „antiurbano“ povrće, praziluk je, prema rečima nutricionista, pravo blago koje bi trebalo što češće imati na trpezi. Odličan je „borac“ protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje probavu.

Specifična kombinacija sastojaka visoke nutritivne vrednosti praziluk čine veoma važnim delom dobro izbalansirane ishrane, podsećaju stručnjaci.

Jedna od najvažnijih sposobnost tog povrća je regulacija nivoa šećera u krvi. Za to su najviše zaslužni vitamini C i B6, folna kiselina, gvožđe i mangan kojih u tom povrću ima u izobilju.

Navedene visokovredne materije ne usporavaju apsorpciju šećera iz sistema organa za varenje. Na taj način utiču na normalizaciju metabolizma šećera, a time i njegovog nivoa u krvi.

Takođe, rezultati više istraživanja pokazali su da je redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, uticao na porast nivoa takozvanog dobrog holesterola, dok je loše masnoće u krvi prosto „proterivao".

Održavanje takvog balansa u organizmu je od velike važnosti pri prevenciji pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. To dalje smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.

Osobama koje pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk lekari često moraju ponovo da prilagođavaju prepisanu terapiju jer su sastojci tog povrća „oborili" krvni pritisak.

Praziluk je takođe odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti.

Osim toga, može delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovek može imati brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese trebalo bi da ga izbegavaju i uz dozvolu lekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela.

Nutricionisti su naglasili da su „krivci" supstance pod nazivom „oksalati" koje kada se u većim količinama unose u organizam kristališu i mogu izazvati probleme koji inače pogađaju te pacijente, a postoji opasnost i da blokiraju apsorpciju kalcijuma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом