понедељак, 24.11.2025, 08:11 -> 08:15
Извор: РТС
Roditelji bez predaha: kako izgleda svakodnevica dece sa alergijama i celijakijom
Proteklog vikenda u Beogradu je održan Gluten Free Festival, jedini događaj u Srbiji, potpuno posvećen bezglutenskoj ishrani, celijakiji, intoleranciji na gluten i alergijama na hranu. Cilj ovog događaja je bio da omogući siguran prostor za informisanje, razmenu iskustava i dostupnost kvalitetnih bezglutenskih proizvoda koji su često teško dostupni na tržištu. Šta je intolerancija na gluten i zašto je važno otkriti je na vreme govorila je Melena Denić iz nacionalnog udruženja „Alergija i ja“.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži i kod nekih ljudi može izazvati različite zdravstvene probleme kao što su alergija, celijakija i intolerancija na gluten i zato sve više ljudi izbegava gluten, ali malo je pouzdanih informacija o tome šta zaista znači intolerancija i kako se razlikuje od osetljivosti ili alergije.
„Ono na šta smo mi na festivalu ukazali kao nacionalno udruženje, jeste alergija na pšenicu ili gluten koja takođe nije prepoznata. Gluten nije dovoljno prepoznat u društvu, kao i ozbiljnost celijakije kao bolesti, ali još neozbiljnije je neshvaćena alergija na pšenicu i na gluten. Zašto? Zato što alergijske reakcije mogu da budu kobne, smrtonosne u roku od 15 minuta. Ukoliko nemamo adekvatnu medicinsku reakciju, život može da bude okončan“, naglašava Milena Denić.
Festival je bio prilika da se pokaže da može da se živi zdravo, opušteno, sigurno i sa tim oboljenjima, da se ne živi u stalnom strahu, već da je najbitnija dobra informistanost, napominje gošća Jutarnjeg programa.
Simptomi i rešavanje problema alergija i intolerancije na hranu
Stručnu pomoć je neophodno potražiti kada, na primer, pojedemo neku namirnicu i imamo grčeve i bolove. To je znak da nam ne prija. Na osnovu obavljenih analiza jedino je moguće utvrditi da li imate intoleranciju, da li imate celijakiju ili alergiju.
Možemo određenu namirnicu koja nam smeta i da izbacimo iz ishrane, ali da biste bili sigurni šta je u pitanju, najbolje je obaviti sve potrebne analize, savetuje Denićeva.
Zahvaljujući medijima, ljudi su poslednjih par godina mnogo više obavešteni o ovim problemima, ali što se tiče sistemskog rešavanja problema, situacija je i dalje jako loša.
„Konkretno mi u druženju se zalažemo za stavljanje određenih lekova na A listu. Pisali smo i dopise Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, ali nije bilo nikakvog odgovora. Ovo je problem koji zahteva multidisciplinarno rešavanje, počev od Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i dijalog. Kad bi se oni udružili, a mi smo tu kao partneri da ukažemo koje su problemi i šta može lako da se reši, mislim da bi brzo došlo do rešenja“, ističe gošća Jutarnjeg programa.
Sistemski je potrebno rešiti dostupnost adrenalinskih injektora koji su neophodni pacijentima sa visokom klasom alergija. Zatim dobijanje brašna na recept za osobe koje imaju alergiju na pšenicu.
Takođe, neophodno je urediti ishranu u vrtićima i školama, jer deca koja imaju celijakiju, ili alergije na određenu hranu, često nemaju ni jedan obrok ni u vrtiću, ni u školama i ne mogu da idu na rekreativne nastave, naglašava Denićeva.
„To su neka pitanja koje bi mi kao udruženje zaista pozivamo nadležne da nas pozovu. Mi smo dobri partneri, prosto smo svi vredni i radni, imamo ideje, a jedan dobar radni tim bi mogao ove ozbiljne pitanja da reše vrlo brzo.“
Pored toga, roditeljima je neophodna pomoć na koji način decu koja ne mogu određene namirnice da unose, na koji način pravilno da ih hrane.
Saveti za roditelje o bezglutenskoj ishrani
Roditelji danas imaju pomoć od udruženja koje deli znanja i iskustva.
„Imamo i nutricionistu u našem udruženju, imamo i psihološko savetovalište. Imamo na društvenim mrežama profile gde delimo recepte na koji način mogu da pripreme zdrav, kvalitetan obrok. Naravno, tu su i partneri, moram da kažem malobrojni, koji su prepoznali ovu važnost i human pristup prema nama“, navodi predstavnica udruženja „Alergija i ja“.
Jako važan segment predstavlja i pravilno deklarisanje namirnica. Jeste da je sve više proizvoda koji su označeni kao bezglutenski, ali i dalje postoje proizvodi koji na deklaraciji ne navode sastava.
„Mi moramo ili da rizikujemo, onda kažemo, ajde, valjda nema, ili moramo da zovemo samog proizvođača. Svi želimo brzinu, a niko ne razume to što mi ne možemo, na primer, da stignemo sve tako brzo u isto vremena. Ja da bih došla na posao moram da spakujem apsolutno sve detetu, da mu sve to pripremim. Mi nemamo predaha, jer moramo sve bukvalno sami da obezbedimo za svoje dete“, ističe Milena Denić na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.
Коментари