Читај ми!

Cimet – začin koji smanjuje upale, štiti od srčanih bolesti, ali dijabetičari treba da budu oprezni

Cenjen zbog lekovitih svojstava, ali se ne preporučuje svima, iako se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini.

Цимет – зачин који смањује упале, штити од срчаних болести, али дијабетичари треба да буду опрезни Цимет – зачин који смањује упале, штити од срчаних болести, али дијабетичари треба да буду опрезни

Začin bogat antioksidansima i drugim jedinjenjima korisnim za naše zdravlje. Pomaže pri regulaciji šećera u krvi, smanjenju upalnih procesa, štiti od srčanih bolesti. Poslednjih godina, savremena nauka je počela da potvrđuje koliko je cimet dobar za zdravlje.

Cimet je začin koji se pravi od unutra
šnjosti kore drveta koje je poznato kao cinamomum. Karakterističan miris i ukus cimeta potiču od jedinjenja cinamaldehida, koje začinu daju karakterističan miris i ukus.

Koristili su ga još stari Egipćani, smatrali ga začinom kraljeva.

Postoje dve vrste cimeta

Cejlonski cimet, koji još nazivaju i pravim cimetom, a u širokoj je upotrebi u svetu. Nastaje sečenjem stabljika cimeta iz koga se izvlači unutrašnja kora i uklanjaju drvenasti delovi.



Kada se osuši, iseku se trake koje se uvijaju u rolnice,
a to su štapići cimeta koje koristimo. Ovi štapići se mogu samleti i tada se dobija prah.

Karakterističan miris i ukus cimeta nastaju od uljanog dela biljke koji je bogat cimetaldehidima. Naučnici veruju da smo zahvaljujući tom jedinjenju dobili većinu pozitivnih efekata cimeta dobrih za zdravlje.

Začin koji je dobar za zdravlje

Istraživanja pokazuju da cimet sadrži antimikrobna, antiinflamatorna, antidijabetička i antikancerogena svojstva, pomaže u smanjenju masti, ali i kod drugih zdravstvenih stanja. Mnogi veruju da pomaže prilikom gubitka težine i akni.

Ima pozitivan uticaj na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lekove za kontrolu šećera u krvi ipak treba da izbegavaju velike količine cimeta.

U prevelikim količinama, može naglo sniziti šećer u krvi.

Ipak, neki ljudi su alergični na cimet koji može da izazove iritaciju kože. Takve osobe ne treba da konzumiraju ovaj začin.

понедељак, 19. мај 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом