Читај ми!

Koliko su implanti za uvećanje grudi zaista bezbedni

Kažu da je lepota u oku posmatrača. Ono što je lepo za jednu osobu, drugoj se to ne mora sviđati. Ipak, u pojedinim estetskim procedurama prekršena su pravila dobrog ukusa. Gde je granica i šta je bezbedno za zdravlje, šta je estetski prihvatljivo kada je reč o uvećanju dojki, u „RTS Ordinaciji“ otkriva prof. dr Nenad Stepić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

U eri preterivanja, veličina grudi često može biti uzrok nezadovoljstva. Međutim, gde je granica i ko treba da kaže da je ona prekoračena te da implant nije estetski prihvatljiv? Da li hirurg treba da odbije ugradnju prevelikih implanata?

Svaki ozbiljan hirurg plastičar treba da odbije, zato što mi odluku o veličini ugrađenih implantata donosimo nakon pregleda pacijenata, nakon nekih specifičnih merenja i na osnovu tih antropometrijskih mera dajemo sugestije u kom rangu mogu da idu volumeni implantata“, objasnio je prof. dr Nenad Stepić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prema njegovim rečima, želje pacijentkinje treba da se poštuju, ali ako su one ekstremno velike, najpre joj treba predočiti sve nedostatke estetskih konsekvenci takve hirurgije, kao i kakve sve zdravstvene probleme mogu proizvesti veliki implantati.

Mogu li žene koje su ugradile implante u grudi da doje?

Profesor Stepić naglašava da je potpuna zabluda da žene koje imaju implante ne mogu da doje dete.

Neću da kažem neistina, ali je verovatno posledica ovakvog razmišljanja podatak da ukoliko se urade preveliki implantati, tkivo dojke se rasteže, izvodni kanali mlečne žlezde se rastežu. Ako zamislite te izvodne kanale kao jedno gumeno crevo, kada ga istegnete, vi mu smanjujete volumen, apsolutno će biti otežano dojenje”, precizirao je hirurg i dodao da ako se stavi preveliki implantat iznad mišića, može doći do otežanog dojenja.

Da li će žena koja ima implantate teže otkriti rak dojke?

Kao zvaničan podatak dr Stepić ističe to da osobe sa ugrađenim implantatima u nešto manjem procentu obolevaju od karcinoma dojke.

Postoje razne teorije, ali nijedna nije sto posto tačna. Ja ću reći jednu svoju, uslovno rečeno teoriju, nije teorija, već jedno moje zapažanje, a to je da ukoliko imate malu dojku, malo žlezdanog tkiva, ono je obično postavljeno iza same areole, iza same bradavice i prilikom svakog tuširanja samopregledom dojke, vi ćete to samo preleteti. Kada raširite žlezdu, koliko god da je mala, preko implantata vi ćete prilikom svakog tuširanja, samopregledom svaku kvržicu napipati i mislim da je to razlog što se žene ranije javljaju lekaru“, naveo je profesor Stepić.

Kod nekih žena postoji bojazan da će prilikom mamografije, kada se dojka pritisne, ugrađeni implant pući.

Doktor Stepić naglašava da je mamografija u potpunosti izvodljiva: „Možda je to pre dvadesetak godina bila nepoznanica za radiologe pošto nije bio toliko veliki broj pacijentkinja koje su ugrađivale implante. Danas šta god da se uradi sa implantatom, ne može da se deformiše”.

Koliko traju implanti?

Budući da se sve mlađe žene odlučuju za uvećanje grudi, veoma je važno znati koliki je vek implanata.

Nakon perioda laktacije i trudnoće, zbog velikog uvećanja samog žlezdanog tkiva, a posle regresije u veličini same žlezde, ostaje višak kože, a još ako su pre toga ugrađeni implanti i dojke bile velike, i nakon perioda dojenja može zaostati opuštenost dojki, višak kože i tako dalje, onda je indikovano, iz estetskih razloga, zameniti takve implantate”, objasnio je hirurg prof. dr Stepić.

Rešenje za opuštene dojke nikako ne treba da bude ugradnja implanta koji bi zategnuo višak kože.

„Odstrani se višak kože specijalnom tehnikom. Te tehnike podrazumevaju ožiljke u obliku sidra (ožiljak ide oko bradavice, zatim se spušta i ide ispod dojke). Neko misli da je plastična estetska hirurgija, hirurgija savršenstva, ali nije, ono što nas razdvaja od ostalih hirurga je podatak da mi te ožiljke uvek napravimo prihvatljivim i takvi ožiljci izblede vremenom, nakon šest meseci do godinu dana izblede i postaju prihvatljivi”, naveo je profesor Stepić.

Od čega može da pukne implant?

Implanti najčešće pucaju usled neke traume poput saobraćajne nesreće, nekog jakog udarca.

Kada su u pitanju oblici implanta, treba odlučiti između okruglog i anatomskog.

Nakon operacije uvećanja, prvi utisak pacijentkinja sa umerenim željama je da su dojke veće nego što su one želele.

To je jedan veliki šok u prvom trenutku, ali već do skidanja konaca, 14. dana, one se naviknu, otoci malo spadnu. Implantati su napravljeni sa gotovo sličnim silikonskim gelom iznutra, razlikuju se po svojoj površini i proizvođači idu od mikro teksturiranih preko sitno teksturiranih“, navodi gost RTS Ordinacije.

Što se tiče oblika implantata, postoje okrugli i anatomski. Mana kod anatomskog je što može da se okrene i da dovede do toga da se dojka deformiše. Postoje podaci da u malom procentu, određeni implantati, odnosno, grubo teksturirani (hrapavi) mogu uzrokovati i jednu vrstu karcinoma limfnih žlezda. Ovi implantati se više ne koriste u Srbiji, Australiji i Americi, ali se koriste u nekim zemljama.

Da li žene u Srbiji biraju umerene implantate?

Prema rečima dr Stepića, žene u Srbiji sve više biraju implante umerene veličine.

„Kada sam počeo da se bavim privatnom praksom, u to vreme, mislim da je prosečna veličina implantata u Srbiji, iznosila blizu 400 kubika”, rekao je doktor i dodao da je najčešća veličina sada oko 300-350 kubika, odnosno „trojka“.

U malom broju slučajeva dešava se da organizam odbaci implantat. 

„Literatura kaže da se to dešava, ali nismo imali prilike da vidimo. Dostigao sam zrelu hiruršku dob, a i životnu, i zaista jako, jako retko se to dešava. Ako pacijentkinja ne sluša savete, biva malo aktivnija, ponaša se neadekvatno, onda dolazi do pomeranja tog implantata. Prvih 15 dana sve pokrete da izvodi iz laktova, da ne podiže ruke u ramenima, da ne bi pomerala veliki grudni mišić i time pomerala i dislocirala implantat, ne treba da vežba, ne treba da nosi težak teret više od tri-četiri kilograma”, precizirao je prof. dr Stepić.

Kako je objasnio, prvih mesec dana dozvoljeno je spavanje samo na leđima, spavanje na stomaku je dozvoljeno tek nakon devet meseci, a na strani nakon mesec i po dana. Za to vreme se nose specijalni elastični brushalteri koji ne dozvoljavaju pomeranje implantata.

Koji je najbolji rez?

Najčešće korišćen rez za ugradnju implanta izvodi se ispod grudi.

„Najbolja je vizuelizacija, najbolje možemo da pogledamo celo tkivo i možemo da baratamo tkivom koje operišemo. Naravno, nekada pacijentkinje ne žele zbog ožiljka, koji je uslovno rečeno, u toj regiji slabo vidljiv, ali je uvek vidljiv i neke pacijentkinje kada vide kod drugih već operisanih pacijentkinja lošu poziciju samog ožiljka, odlučuju se za ovaj oko bradavica. Rez ispod dojke se vidi samo u slučajevima kada hirurg loše proceni gde da postavi rez. Kada se nosi bikini to je jako upadljivo i to najviše plaši pacijentkinje i smeta im. U 15 odsto se radi oko bradavice, a ne više od pet odsto kroz pazušnu jamu. Opet, meni je uvek ružnije videti ožiljak kod dame u majici na bretele, pa kad podigne ruku da se vidi neki ožiljak nego ovaj koji je sakriven, jer ovaj baš neće svi videti“, objašnjava doktor.

Svi ožiljci pri uvećanju grudi se vide, ali je slabije vidljiv rez oko bradavica. „Razlika u boji bradavica i okolne kože praktično sakriva ožiljak, jer je on u početku crven, drugačije pigmentisan i dok ne izbledi, viljiv je na koži oko godinu dana“, rekao je prof. dr Nenad Stepić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво