Читај ми!

Ko sme, a ko ne sme da posti – iz ugla medicine

Počeo je Vaskršnji post koji će trajati sedam nedelja. To je inače najduži post u toku godine, pa su izbor i način ishrane veoma važni za naše zdravlje tokom ovog perioda, zbog drugačijeg režima ishrane.

Ко сме, а ко не сме да пости – из угла медицине Ко сме, а ко не сме да пости – из угла медицине

Ne treba zaboraviti da su virusi još u svom najjačem zamahu i da je organizmu neophodna hrana koja će mu obezbediti jak imunitet, sa dosta vitamina, pre svega vitamina C. Kako sačuvati dobro zdravlje i imuni sistem tokom posta, objasnila je nutricionista Marija Rapajić.

Istakla je da iz ugla medicine ne bi trebalo da poste pacijenti koji imaju dijabetes melitus, kardiovaskularni pacijenti i pacijenti koji imaju insuficijenciju bubrega.

Post se preporučuje kod gihta, jer se umanjuje količina proteina po kilogramu telesne mase. Potrebno je potražiti savet lekara kako bi ishrana bila izbalansirana, naročito kod pacijenata sa insuficijencijom bubrega.

Na koji način treba postiti

„Unapred treba da pripremimo obroke za tri-četiri dana i oni treba da budu izbalansirani. Treba da imamo žitarice od punog zrna, tonus hleb, seme bundeve i lana, izbalansirano povrće. Treba izbeći kuvanje graška i šargarepe. Ovaj post je jako strog jer se posti na vodi. Gladni smo jer smo naučili na masti i proteine i to je nešto što nam drži sitost. Zbog toga je važno napraviti humus, biljni protein, koji ćemo začiniti belim lukom, orašastim plodovima, maslinovim uljem. U ovom postu nije dozvoljena riba", rekla je nutricionista.

Post nije dijeta

"Treba da postimo da bismo očistili svoje misli i, ako smo religiozni, i da se suzdržavamo od nedela. Za detoks postoje drugi načini", rekla je nutricionista.

Blagodati posta

"Pozitivni efekti posta vide se posle treće nedelje, u duši smo smireni, očistili smo organizam od nezdrave hrane. U postu možemo da se ugojimo i povećamo trigliceride i holesterol, jer ne stignemo da pripremimo hranu unapred. Onda svratimo do pekare i unesemo transmasti i nezasićene masne kiseline se nagomilavaju na krvne sudove, a to je problem.

Ako se pridržavamo pravilnog režima, ujutru žitarice, po podne povrće, voće kao užina i humus u toku dana, posle tri nedelje rezultat je vidljiv", naglasila je nutricionista Marija Rapajić.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара