Читај ми!

Doživeti stotu uz dijetu sa Ikarije

U čemu je tajna dugovečnosti stanovnika malog grčkog ostrva sa rekordnim brojem stogodišnjaka? Evo šta se jede na Ikariji.  

Ako želite da doživite stotu, evo kakvu ishranu savetuje Den Bitner, američki novinar i autor, koji je istraživao takozvane „plave zone“, mesta sa najdugovečnijim ljudima na planeti.

Jedno od tih mesta je grčko kikladsko ostrvo Ikarija, nedaleko od Mikonosa, gde lokalno stanovništvo premašuje stotu i retko zna za rak, Alchajmerovu bolest, depresiju i srčana oboljenja. Bitner otkriva koje su ključne namirnice od kojih se sastoji njihova dijeta.

Reč je o najčistijem obliku mediteranske dijete, koja je usmerena na pasulj i mahunarke, naročito leblebije i sočivo i divlji zeleniš.

Ishrana na Ikariji sastoji se od devet ključnih namirnica. 

Divlje zelje (horta)

Sezonska „horta“, divlje zelje koje se uzgaja u većini vrtova na Ikariji, jeste najčistiji oblik mediteranske ishrane. Izuzetno je bogato antioksidansima, bogatije nego borovnice. Osim horte, ovde se jede i drugo raznovrsno lisnato povrće, poput endivije, listova maslačka (radikjo), spanaća, cikorije, portulka, amaranta (vlita) ili listova cvekle.

Na grčkim pijacama može da se nađe i kombinacija svog tog zeleniša, takozvana psilikà. Ovo lisnato povrće prepuno je vitamina, naročito K, A i C, kalijuma i drugih minerala. Bogato je vlaknima i izuzetno niskokalorično.

Maslinovo ulje

Osnova svake mediteranske dijete je ekstradevičansko hladno ceđeno maslinovo ulje, prepuno esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala, čija konzumacija ima značajne zdravstvene benefite, jača imuni sistem, sprečava upale i štiti od Alchajmerove bolesti.

Greek City Times ističe da grčko ulje, u poređenju sa drugima na tržištu, ima najnižu kiselost (otprilike 0,5 odsto), daleko ispod minimalnih 0,9 odsto koje su propisale vlasti EU.

Na Ikariji ga obilno koriste za prelivanje salata i povrća, kao i za kuvanje.

Krompir

Krompir ima visok sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina C i vitamina B6 i dobar je za zdravlje srca. Njegova vlakna pomažu u smanjenju holesterola u krvi i rizika od srčanih oboljenja. 

Ikarijanci ga dosta koriste u ishrani, pečenog ili kuvanog, kao dodatak salatama i supama.

Crnooki pasulj 

Flavonoidi u pasulju mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i raka. Fitosteroli, takođe u mahunarkama, pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Crnooki pasulj obezbeđuje brojne hranljive materije, bogat je izvor vlakana i može se koristiti u raznim receptima. Posebno za vegetarijance, takav pasulj može da obezbedi neophodan izvor gvožđa. Crnooki pasulj se na Ikariji najčešće sprema kao supa ili salata.  

Mediteransko bilje

Većina ljubitelja začina slaže se da grčki origano spada među najukusnije bilje i jedan je od omiljenih dodataka jelima. Origano raste praktično svuda u Grčkoj, i bez obzira da li je svež ili osušen, dodaje jelu, osim ukusa i mirisa, i mnoga korisna svojstva. Osim origana, na Ikariji, kao i širom Grčke, koriste se i mnogi drugi biljni začini, poput ruzmarina, žalfije, timijana, bosiljka i peršuna, koji imaju antiinflamatorna svojstva. Posebno moćan i kao antibiotik je beli luk, koji Ikarijanci vole i dodaju u mnoga svoja kuvana i sirova jela.

Limun 

Bez obzira da li dodajete kriške limuna u vodu ili koristite citrusno voće da obogatite ukus svojih obroka, limun ubrzava metabolizam, pomaže pri varenju i ima mnogo kalcijuma, kalijuma i vitamina C.

Leblebije

Leblebije se često koriste u ishrani na Ikariji, najčešće u obliku supe ili salate, a njihovo konzumiranje ima brojne prednosti, jer predstavljaju alternativu mesu bogatu vlaknima i proteinima.

Grčka kafa

Mnoge studije pokazale su da grčka kafa ima velike zdravstvene prednosti, čak i da jedna šoljica tog napitka dnevno može produžiti životni vek, navodi Greek City Times. Kafa kuvana na „grčki“ način (u Srbiji poznata kao „turska“ kafa) bogata je polifenolima i antioksidansima i sadrži umerenu količinu kofeina, u poređenju sa drugim pićima od kafe.

Istraživanja su otkrila da ljudi na ostrvu Ikarija, koji bar jednom dnevno piju grčku kafu, imaju bolje kardiovaskularno zdravlje od drugih, a većina lokalnog stanovništva živi preko 90 godina.

Med

Grčki med je jedna od najhranljivijih prirodnih namirnica, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, a stanovnici Ikarije ga svakodnevno konzumiraju. Sadrži antibakterijske i antivirusne supstance i vekovima se koristi za lečenje upale grla, kašlja, manjih opekotina, posekotina i bakterijskih infekcija. Med je jedna od namirnica koje se najlakše vare, bogat je fenolnim jedinjenjima i pomaže u prevenciji osteoporoze. 

недеља, 11. мај 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом