Читај ми!

Najeli ste se belog luka ili su vam usta stalno suva – kako se brzo rešiti lošeg zadaha

Oko 30 procenata odraslih pati od stalnog lošeg zadaha u nekom trenutku svog života. Loš zadah nije samo neugodan, on ponekad može biti i znak ozbiljnog zdravstvenog problema – iako u većini slučajeva nije. U svakom slučaju, postoje načini da se rešite ovog problema i to prirodno i brzo.

Најели сте се белог лука или су вам уста стално сува – како се брзо решити лошег задаха Најели сте се белог лука или су вам уста стално сува – како се брзо решити лошег задаха

Hronično loš zadah, poznat kao halitoza, je osetljiva tema. Neprijatan zadah nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima. Iako vam određene namirnice poput belog ili crnog luka mogu ponekad izazvati privremeni loš zadah, one obično nisu uzrok hroničnog lošeg zadaha.

S druge strane, redovno pojavljivanje lošeg zadaha je zapravo posledica faktora kao što su preterani rast kandide u vašem telu.

Uobičajena zabluda o lošem zadahu je da potiče iz creva ili želuca. Loš zadah potiče iz zadnjeg dela jezika, grla, krajnika, zuba i desni, prenosi portal draxe.com. U navedenim područjima se nalaze prirodne bakterije koje mogu da ispuštaju jedinjenja koja sadrže sumpor, što dovodi do lošeg zadaha.

U slučaju bolesti desni (poznate i kao parodontalna bolest, koja je infekcija desni i zuba), loš zadah je uobičajen jer se bakterije razmnožavaju ispod površine desni gde izazivaju upalu i oslobađaju jedinjenja sumpora.

Čestice hrane zaglavljene u zubima i usnoj duplji takođe mogu izazvati neprijatan miris. Privremeni loš zadah obično je uzrokovan bakterijama i jedinjenjima koja se nalaze u određenoj hrani ali se povlače u roku od 24 sata nakon što se hrana potpuno probavi.

Takođe, možete da se probudite sa lošim „jutarnjim zadahom“ jer su se bakterije „osušile“ preko noći i zbog toga reaguju povećanom aktivnošću.

Namirnice koje treba izbegavati i koje mogu izazvati loš zadah

Luk — reč je o najproblematičnijoj namirnici kada govorimo o lošem zadahu. I dok je luk (i beli i crni) veoma zdrav, ako idete na važan događaj i želite da izbegnete loš zadah, izbegavajte ga.

Pržena hrana ili druga hrana sa visokim sadržajem trans-masti — ovoj hrani je potrebno mnogo vremena da prođe kroz probavni sistem, što dovodi do halitoze.

Šećer — poznato je da lako dovodi do karijesa i bolesti desni, doprinoseći halitozi.

Lepljiva hrana — izbegavajte karamele ili druge vrste „lepljive“ hrane koja se može nahvatatiza zube i izazvati karijes.

Zaslađena pića — slatka pića oblažu zube šećerom, a mnogi od nas ne pomišljaju da peru zube nakon što ih konzumiraju.

Međutim, hronični loš zadah je simptom osnovnog problema. Uzroci hroničnog lošeg zadaha mogu uključivati sledeća stanja – akumulacija bakterija u ustima, loša ishrana, bolest desni/parodontalna bolest, karijes, sindrom hronično suve usne duplje, starost, pušenje, neadekvatne proteze, mostovi, plombe, gljivične infekcije u ustima i ponekad ozbiljnija medicinska stanja, kao što su bolest jetre ili dijabetes.

Prirodni lekovi za borbu protiv neprijatnog zadaha

Prvo i najvažnije, obavezno perete zube pastom za zube dva puta dnevno, a idealno je da koristite i konac svakog jutra i večeri. Struganje jezika takođe može biti od pomoći za uklanjanje bakterija iz usta.

Posetite zubara svakih šest meseci i obavezno tretirajte karijes, pukotine na zubima i rešavajte probleme sa starim plombama ili zubnim krunicama koje mogu da skladište bakterije koje izazivaju smrad.

Stomatolog Vam može preporučiti tretmane koji će vam pomoći da se rešite lošeg zadaha, kao što su struganje jezika i tehnika temeljnog čišćenja desni.

Jedna od prvih stvari na koje treba obratiti pažnju je rast gljivica i kandide, što može doprineti ne samo lošem zadahu, već i mnogim drugim problemima. Dakle, ako konzumirate previše prerađenog šećera, žitarica, belog hleba, belog pirinča, pa čak i proizvoda od celog zrna pšenice, to može samo biti biti veliki doprinos problemu lošeg zadaha.

Šećeri i žitarice podstiču delovanje i rast mnogih bakterija. Eliminisanje ili smanjenje unosa šećera, proizvoda bogatih šećerom i žitarica pomoći će da se eliminiše loš zadah. Naravno, ovaj potez vam takođe može pomoći da održite ili izgubite težinu i poboljšate opšte zdravlje.

Zamenite šećer i prerađene žitarice hranom koja uključuje namirnice sa visokim sadržajem proteina, vlakana i koje imaju zdrave masti.

Preporučljiva je i hrana bogata probioticima — neke od najboljih namirnica bogatih probioticima su fermentisani domaći probiotički jogurt, kefir od kozjeg mleka, kiseli kupus, fermentisano povrće… Takođe, začinsko bilje, citrusno voće i povrće obezbeđuju vitamine A i C, antioksidante koji su neophodni za zdrave zube i desni.

Važno je i da pijete dovoljno vode, najmanje osam čaša dnevno, kako biste „isprali“ toksine iz organizma.

Zeleni čaj takođe može pomoći u smanjenju lošeg zadaha zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antimikrobnim efektima, pa se ne libite da se opustite uz šoljicu ovog čaja kad Vam se pruži prilika.

Uverite se da konzumirate dovoljno zdravih masti – kao što su ulja poput organskog, devičanskog kokosovog ulja ili maslinovog ulja. Orašasti plodovi, semenke, avokado, jaja, zreli sirevi, riba i meso takođe mogu da obezbede zdrave masti.

Kokosovo ulje sadrži specifične vrste masnih kiselina koje se nazivaju masne kiseline srednjeg lanca, uključujući laurinsku kiselinu, kaprinsku kiselinu i kaprilnu kiselinu. Oni su po prirodi antimikrobni i podržavaju zdravlje zuba i creva. Međutim, ako imate probleme sa jetrom ili žučnom kesom, prvo se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što konzumirate više zasićenih masti kao što je kokosovo ulje, jer obroci sa visokim sadržajem masti mogu biti previše teški za pravilno varenje.

Studije su otkrile da ulje mente koje se koristi za oralno ispiranje može pomoći u smanjenju halitoze. Sredstvo za ispiranje usta sa uljem nane smatra se bezbednom formulacijom bez ikakvih neželjenih efekata koja je korisna u borbi protiv bakterija koje izazivaju loš zadah.

Nezaobilazni peršun i nana

Peršun i nana su prirodni osveživači daha i možete ih grickati kao sveže. Ako pravite sok od povrća kod kuće, pokušajte da koristite sastojke kao što su peršun, nana i zeleno lisnato povrće kao što su kelj, spanać i blitva.

Jedna studija je otkrila da kombinacija sirove jabuke, peršuna, spanaća i nane dobro funkcioniše kao prirodni tretman za loš zadah jer ima potencijal da poveća aktivnost enzima i prirodno oksidira i neutrališe loše bakterije.

Ako žvakanje grančice peršuna ne pomaže, razmislite o tome da je prvo potopite u sirće. Međutim, ako vam se sviđa način na koji vodica za ispiranje usta deluje, ali ne želite povezane zdravstvene rizike, isprobajte ovaj potpuno prirodan lek za loš zadah: jednostavno skuvajte grančice peršuna, nane i karanfilića, ohladite i procedite, a zatim koristite ovu potpuno prirodnu vodicu za ispiranje usta svakodnevno.

Takođe je uobičajeno u određenim kulturama žvakati semenke komorača posle obroka kako bi se pomoglo varenju i eliminisao loš zadah. Neka ulja koja se nalaze u komoraču pomažu u stimulisanju lučenja probavnih sokova.

Limun i voda takođe mogu igrati važnu ulogu u otklanjanju lošeg zadaha. Pokazalo se da limunov sok ima fitokemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu pomoći u ubijanju bakterija i gljivica, kao i smanjenju upale u ustima.

Možete sisati krišku limuna ili iscediti svež limun u čašu vode i iskoristiti sve prednosti vode sa limunom. Ova tehnika je posebno efikasna kada je u pitanju suzbijanje neprijatnog zadaha od belog luka.

Ako ne možete da uradite bilo šta od ovoga, jednostavno stavite kap limunovog soka na vrh jezika. Limun će stimulisati proizvodnju pljuvačke koja će pomoći u borbi protiv lošeg zadaha.

Kokosovo ulje i vodice za ispiranje usne duplje

Mućkanje kokosovog ulja u ustima može se koristiti protiv simptoma suvih usta, uključujući loš zadah i karijes. Brojne studije pokazuju da ova praksa može poboljšava opšte oralno zdravlje i smanjuje mikroorganizme koji uzrokuju loš zadah.

Jedan od najčešćih načina na koji ljudi pokušavaju da se izbore sa lošim zadahom je upotreba vodice za ispiranje usta ili žvakaće gume. Međutim, većina tečnosti za ispiranje usta i žvaka sadrži alkohol, veštačke zaslađivače, boje i mnoge druge sastojke kojima potrošači treba da priđu sa oprezom.

U nekim vodicama za ispiranje usta ima čak 27 posto alkohola. Ovo može da izazove peckanje u ustima i da se osećate neprijatno, posebno ako imate otvorene posekotine na desni, herpes, itd. Još jedan problem sa vodicom za ispiranje usta je taj što proizvodi na bazi alkohola samo isušuju vaša usta i stvaraju anaerobne bakterije. prijateljsko okruženje koje dodatno promoviše loš zadah.

Prema Američkom udruženju stomatologa, „kozmetičke vodice za ispiranje usta mogu privremeno da prikriju loš zadah i pruže prijatan ukus, ali nemaju uticaj na bakterije ili isparljiva jedinjenja sumpora.

Iako loš zadah obično ne dolazi iz stomaka, ako često podrigujete, imate probleme sa gasovima ili osećate da možete „okusiti“ loš zadah koji dolazi iz vašeg probavnog trakta, onda to može značiti da morate da se pozabavite problemom koji se javlja u vašem stomaku i da se javite specijalisti.

Mogući poremećaji sa varenjem, uključuju refluks kiseline, razne alergije na hranu i stanja kao što su kandida i preterani rast bakterija u tankom crevu.

Ukoliko se ispostavi da je neka od bolesti razlog lošeg zadaha, lekar će propisati odgovarajuću terapiju, koja će, moguće, uključivati i poseban režim ishrane.

субота, 03. мај 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом