уторак, 02.02.2010, 07:19 -> 07:23
štampajCelerom protiv leukemije
Prirodni flavonoid apigenin, kojeg ima u celeru, peršunu, crnom vinu, paradajz sosu, može da spreči leukemiju, pokazuju istraživanja. Nažalost, kad leukemija uzme maha, apigenin može da smanji efikasnost hemoterapije.
Konzumiranjem hrane kao što su celer i peršun, koja sadrži prirodni flavonoid apigenin, može da se spreči leukemija, zaključili su holandski stručnjaci sa Groningenskog univerziteta.
Prema rečima Maikela Pepelenboša, jednog od učesnika istraživanja, testovi su pokazali da je apigenin - uobičajen sastojak voća i povrća - u stanju da zaustavi razvoj dve vrste leukemičnih ćelija i smanji izglede za njihov opstanak, preneo je Rojters.
S druge strane, međutim, holandski tim je utvrdio da apigenin može da umanji pozitivne efekte hemoterapije kod osoba kod kojih je leukemija već utvrđena.
Flavolnoidi su jedinjenja sa antioksidantskim svojstvima, koja štite ćelije od oštećenja molekulima kiseonika.
Neka prethodna istraživanja su pokazala da apigenin, kojeg ima u celeru, peršunu, crnom vinu, paradajz sosu i raznoj drugoj hrani na bazi biljaka, može takođe da bude koristan u prevenciji raka jajnika.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар