недеља, 22.11.2009, 12:27 -> 12:38
štampajTrajne posledice zbog neispravne hrane
Dugoročni ozbiljni zdravstveni problemi, uključujući otkazivanje bubrega, paralizu, epileptične napade i mentalnu retardiranost, naročito kod mlađih osoba, mogu biti posledica unosa neispravne hrane.
Neispravna hrana najčešće izaziva dijareju i povraćanje, ali u dva do tri odsto slučajeva može da ostavi dugoročne posledice, naročito kod mlađih osoba, pokazao je izveštaj američkog Centra za istraživanje i prevenciju bolesti izazvanih hranom iz Pensilvanije.
Stručnjaci centra su utvrdili da pet najčešćih patogena prisutnih u hrani može da izazove i doživotne komplikacije, uključujući otkazivanje bubrega, paralizu, epileptične napade, oštećenja sluha i vida, kao i mentalnu retardiranost.
Procenjuje se da od nečega što su pojeli svake godine oboli 76 miliona stanovnika SAD, od kojih se oko 325.000 zadržava na bolničkom lečenju, a 5.000 umre. Oko 50 odsto obolelih je mlađe od 15 godina.
Od 2006. godine u SAD su, između ostalog, beležene masovnije zaraze kikirikijem, paprikama, mlevenim mesom, spanaćem i raznim drugim uobičajenim prehrambenih proizvodima.
Američki ekspertski tim analizirao je posledice zaraze najčešćim pategenima: kampilo bakterijom, ešerihijom koli serotipa O157:H7, listerijom monocitogenes (listeria monocytogenes), salmonelom i toksoplazmom (Toxoplasma gondii).
Osim dijareje, povišene temperature, stomačnih grčeva, muke i povraćanja, utvrđeno je da kampilo bakterija može da izazove Gilijan-Barov sindrom - najčešći uzrok paralize u SAD. Takođe može da dovede i do artritisa, infekcije srca i krvi.
Ešerihija koli serotipa O157:H7 može da izazove sindrom hemolitičke uremije, što je vodeći uzrok otkazivanja bubrega kod američke dece.
Listerija, koja ubija jednu od pet zaraženih osoba, dovodi se u vezu sa infekcijama mozga i kičmene moždine, koje mogu dovesti u ozbiljnu neurološku disfunkciju ili smrt.
Salmonela može da izazove reaktivni artritis - bolan oblik artritisa koji umanjuje radnu sposobnost i kvalitet života.
Deca čije su majke zaražene toksoplazmozom, izazvanom parazitom iz hrane, mogu da postanu mentalno zaostala, razroka, a u nekim slučajevima i da oslepe.
„Osim pet najčešćih, u hrani može da se pojavi više od 200 patogena koji izazivaju različite posledice, a te posledice mogu da se spreče", izjavila je član tima dr Tanja Roberts.
Prema rečima direktorke Programa za neškodljivost hrane Sandre Eskin, 2009. godina je počela izbijanjem bolesti izazvane kikiriki buterom i njegovim produktima.
Od oboljenja je umrlo devet, a obolelo više od 700 ljudi u 46 američkih saveznih država.
„Porodice ne bi trebalo da čekaju na bezbedniju hranu", rekla je Eskinova naglasivši da je neophodno unapređenje regulative koja se odnosi na bezbednost hrane.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар