субота, 05.05.2012, 20:31 -> 21:15
Beli luk efikasniji od antibiotika
Dialil sulfid, jedan od glavnih sastojaka belog luka, efikasniji je od antibiotika poput „eritromicina“ i „ciprofloksacina“ u borbi protiv nekih bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Tajna je u za bakterije neprobojnom sloju koji materija iz aromatičnog luka stvara u želucu.
Ključni sastojak belog luka, dialil sulfid, 100 puta je jači u borbi protiv trovanja hranom nego antibiotici, otkrilo je istraživanje Instituta u Vašingtonu.
Dialil sulfid stvara zaštitni sloj u želucu koji bakterije teško mogu da unište.
Ne samo da je jači od antibiotika „eritromicina" i „ciprofloksacina", već beli luk deluje brže, to jest odmah, potvrdili su rezultati istraživanja.
Kampilobakterija jedna je od najučestalijih bakterija koje izazivaju trovanje hranom u svetu.
Simptomi su dijareja, grčevi, bol u želucu i visoka temperatura. Ova bakterija izaziva u gotovo trećini slučajeva i paralizu.
„Infekcije se najčešće javljaju kad jedemo nedovoljno pečeno meso, ili hranu koja je pripremana na nečistoj površini. Rezultati istraživanja pokazali su da sastojci belog luka mogu da smanje širenje bakterije koja izaziva trovanje", objasnio je vođa istraživačkog tima doktor Majkl Konkel.
Ipak, to ne znači da je dobro jesti beli luk u velikim količinama i obavezno je, ukoliko dođe do trovanja, konsultovati se sa lekarom.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар