Читај ми!

Savršen, ali spor način da se skuva jaje – naučno potvrđen

Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.

Савршен, али спор начин да се скува јаје – научно потврђен Савршен, али спор начин да се скува јаје – научно потврђен

Jedna od nespornih životnih činjenica je da je veoma teško skuvati savršeno meko kuvano jaje. Često budemo frustrirani kada, nakon što razbijemo ljusku otkrijemo da je žumance suvo i mrvljivo, ili još gore, ljigavo belance.

Problem je u tome što se žumance i belance kuvaju na dve različite temperature. Žumancetu je potrebna temperatura od samo 65 stepeni Celzijusa za kuvanje, dok je belancima potrebno malo više toplote – oko 85 stepeni.

Konvencionalne metode kuvanja jaja, dakle, predstavljaju kompromis između te dve naizgled nespojive istine. Skuvajte jaje na 100 stepeni Celzijusa i belance će ubrzo postati mekano i taman kako treba. Žumance će, međutim, biti potpuno stegnuto – što je u redu ako ste želeli tvrdo kuvano jaje, ali razočaravajuće ako tražite meko, tekuće žumance.

Drugi metod kuvanja jaja, poznat kao su-vide (Sous Vide – kuvanje u vakuumu), uključuje stavljanje jaja u aparat na temperaturama između 60 i 70 stepeni na jedan sat. Na ovaj način žumance bude ukusno tečno, ali belanca opet mogu ostati ljigava i bistra.

Međutim, istraživači su sada otkrili savršenu metodu za kuvanje jaja. Štaviše, pokazali su da rezultat nije samo ukusnije jaje, već i nutritivno bolje za nas.

U svom novom radu, istraživači predvođeni Pelegrinom Mustoom, naučnikom koji radi u italijanskom Nacionalnom istraživačkom savetu u Pocuoliju, prvo su simulirali proces kuvanja jaja koristeći računarsku dinamiku fluida (CFD). U pitanju je metodologija o korišćenju računara za predviđanje kako tečnosti i gasovi teku na osnovu fizičkih zakona koji njima upravljaju, kao što su očuvanje mase, impulsa i energije.

Simulacije su predložile novu metodu – koja će verovatno biti potpuno nepoznata većini kuvara i kuvara amatera – koja bi mogla da dâ superiorne rezultate. Pristup, koji autori nazivaju periodičnim kuvanjem, uključuje naizmenično kuvanje jaja u posudi sa ključalom vodom na 100C i stavljanje u mlaku posudu na 30C.

Da bi se postigli najbolji rezultati, jaje se mora prebacivati između dve temperature svaka dva minuta u ukupnom trajanju od 32 minuta, tako da verovatno nije baš najpraktičnije za jutarnju rutinu. 

Međutim, ako ste voljni da se potrudite, bićete višestruko nagrađeni. Kada su naučnici isprobali novu metodu u stvarnom životu, dobijeno jaje je bilo izuzetno. Istraživači su potvrdili ovu superiornost analizirajući teksturu, senzorne kvalitete i hemijsku strukturu njihovog savršeno kuvanog jajeta pomoću nuklearne magnetne rezonance i masene spektrometrije visoke rezolucije.

Rezultati su pokazali da periodično kuvana jaja imaju meko žumance slično onom u su-vide jajetu. Međutim, za razliku od su vide kuvanih jaja, beli albumin nije bio tečan i nekuvan, već je imao konzistenciju bližu onoj kod tradicionalno meko kuvanog jajeta.

Prema autorima rada, to je verovatno zato što, dok su se temperature u periodično kuvanom belancetu kretale između 35C i 100C tokom kuvanja, žumance je tokom kuvanja ostalo na konstantnoj temperaturi od 67C.

Ono što je još zanimljivije, hemijska analiza je otkrila da žumance povremeno kuvanih jaja sadrži više polifenola – grupu mikronutrijenata koji se uglavnom nalaze u biljkama, a koji se preporučuju zbog svojih zdravstvenih koristi – nego jaja kuvana drugim metodama.

Ova klasa jedinjenja je poznata po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Biljke ih prave kao odbranu od stresnih uslova okoline kao što su UV zračenje, suše ili od insekata. Međutim, istraživanja sve više pokazuju da mogu koristiti i ljudima.

Na primer, epidemiološke studije ukazuju da je visok unos polifenola u ishrani povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, specifičnih oblika raka i neurodegenerativnih bolesti.

Još više razloga da probate periodično kuvana jaja sledeći put kada se razočarate kako ste skuvali jaje za doručak.

петак, 25. април 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом