Danas je Dan karbonare

Karbonara, zajedno za picom, jedno je od klasičnih, tradicionalnih italijanskih jela. Zbog toga je, po mišljenju asocijacija Unione Italiana Food i International Pasta Organisation, zaslužila da joj se posveti jedan dan, a to je šesti april.

Francuski jutjuber je 6. aprila 2017. godine objavio video sa „katastrofalnim” receptom za karbonaru koji je izazvao negodovanje širom sveta. Video je nakon toga uklonjen, a taj dan je izabran za dan u kome će se zaista slaviti prava karbonara.

Danas su društvene mreže preplavljene fotografijama influensera koji poziraju sa omiljenom karbonarom u restoranu ili kod kuće. Recept koji decenijama stvara podelu u javnom mnjenju: da li se stavlja samo žumance ili celo jaje, da li je moguće da se umesto sira pekorino romano koristi parmiđano ređano, beli luk ili samo luk? Jedno je sigurno: svako pravi svoju karbonaru, tvrdeći da je baš to pravi recept.

Klasičan recept karbonare je: špageti, žumance, posebna vrsta slanine iz mesta Amatriće, pekorino romano, so i biber.

Ovih dana se u Italiji vodi diskusija o tome da li je recept zaista italijanski (karbonara je vezana za područje Rima i generalno teritorije regiona Lacio) ili američki, što je izazvalo negodovanje Italijana.

Ipak, mnogi smatraju da su Amerikanci bili ti koji su za vreme Drugog svetskog rata špagetima dodali slaninu i jaja u prahu. S druge strane, među onima koji brane klasični recept je i Đanfranko Visani koji je, nakon što je pre nekoliko dana napisao za Fajnenšal tajms da je karbonara američko jelo kao i mnoga druga italijanska hrana, izjavio da je to apsolutno italijansko jelo.

Naime, američki list je intervjuisao istoričara Alberta Grandija, docenta na univerzitetu u Parmi, koji je izjavio da mnoga italijanska jela zapravo nisu italijanska. Radi dokazivanja da je karbonara svakako italijansko jelo navode se mnogi recepti među kojima i jedan iz 1931. godine, u prvom izdanju Gastronomskog vodiča Italije italijanskog turing kluba, čak dvadeset godina pre zvaničnog prvog recepta karbonare.

Italijanska tradicionalna kuhinja je ove godine kandidovana za nematerijalno kulturno nasleđe Uneskove baštine.

понедељак, 19. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом