недеља, 24.01.2016, 14:34 -> 15:16
Аутор: Весна Павличек / др Сњежана Петровић
Masne kiseline i rad mozga
Sadržaj lipida u ishrani direktno utiče na lipidni sastav nervnog tkiva, moždanu plastičnost, razvojni kapacitet i otpornost mozga na povrede.
Struktura i funkcija mozga u velikoj meri zavise od lipida koji se nalaze u sastavu nervnog tkiva. Različite masne kiseline imaju važne fiziološke uloge, pri čemu se ističe poseban značaj polinezasićenih masnih kiselina kako u drugim tkivima tako i u mozgu.
Istovremeno, osobine samih lipida i njihovih efekata na nervni sistem su umnogome određene sadržajem i vrstom masnih kiselina, naročito dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina (PNMK). Zbog toga se dijetetska dostupnost specifičih lipida i polinezasićenih masnih kiselina pokazuje kao važan preduslov za normalnu nervnu aktivnost.
Lipidi (masti) imaju ključan značaj u strukturnoj i funkcionalnoj organizaciji nervnog sistema. Holesterol, fosfolipidi i glikolipidi, čine 50-60% suve mase čovečijeg mozga. Karakteristike lipida zavise od vrste i sadržaja pojedinih masnih kiselina, posebno polinezasićenih masnih kiselina u njihovom sastavu.
Pokazano je da one pozitivno utiču na kvalitet moždanih funkcija, i da je, štaviše, odgovarajući dijetetski unos tih masnih kiselina važan preduslov normalne nervne aktivnosti. Najzastupljenije PNMK u mozgu su arahidonska kiselina (20:4 n-6, AA) i dokozaheksaenska kiselina (22:6 n-3, DHA).
Masnokiselinski profil lipida koji dospevaju u organizam putem ishrane značajno utiče na sastav lipida koji se nalaze u nervnom tkivu, na moždanu plastičnost, razvojni kapacitet i otpornost mozga na povrede.
Dugolančane PNMK deluju na nervni sistem preko tri osnovna mehanizma: modulacijom fizičkih osobina membrane, uticajem na sistem sekundarnih glasnika i regulacijom ekspresije gena. PNMK u membranskim fosfolipidima pozitivno deluju na propustljivost i fluidnost membrane, na transport kroz membranu, endo i egzocitozu, aktivnost jonskih kanala i membranski vezanih proteina, uključujući receptore za neurotransmitere.
Biosinteza i dijetetski izvori arahidonske kiseline i dokozaheksaenske kiseline
U ukupnim lipidima moždanog tkiva PNMK su zastupljene sa 35%. Najveći deo arahidonske i dokozaheksaenske kiseline prisutnih u mozgu je nastao iz odgovarajućih masnih kiselina unesenih ishranom, dok manji deo potiče direktno iz hrane. Njihova biosinteza odvija se u ćelijama jetre.
Arahidonska kiselina se sintetiše iz ishranom unete linolne kiseline (18:2 n-6, LA), a dokozaheksaenska kiselina iz dijetetske alfa-linolenske kiseline (18:3 n-3; ALA). Kao međuproizvod u sintezi dokozaheksaenske kiseline iz alfa-linolenske kiseline nastaje još jedna veoma važna PNMK – eikozapentaenske kiselina (20:5 n-3, EPA).
Ipak, prevođenje alfa-linolenske kiseline u dokozaheksaensku kiselinu kod ljudi je veoma ograničeno, manje je kod muškaraca (0,04%), veće kod žena (oko 9%, i raste u trudnoći), što dodatno ističe suštinski značaj obezbeđivanja dovoljnih količina dokozaheksaenske kiseline putem ishrane.
Hrana sa najvećim sadržajem eikozapentaenske kiselina i dokozaheksaenske kiseline su riba i morski plodovi, zatim živina i jaja, manje ih ima u mleku i mlečnim proizvodima. Soja, ulje repice i laneno seme su bogati alfa-linolenskom kiselinom, prekursorom u biosintezi DHA.
Efekti arahidonske, eikozapentaenske i dokozaheksaenske kiseline
Stabilan nivo arahidonske i dokozaheksaenske kiseline u nervnom tkivu važan je za održavanje normalnog neuralnog razvoja. Nedostatak ova dve masne kiseline narušava razvoj i funkciju mozga i može dovesti do poremećaja u ponašanju.
Pozitivnim delovanjem na očuvanje strukture moždanih ćelija, smanjenjem ćelijske smrti neurona i stimulacijom funkcije imunog sistema, eikozapentaenska i dokozaheksaenska kiselina pokazuju izrazite antiinflamacijske i neuroprotektivne efekte i mogu doprineti prevenciji problema mentalnog zdravlja.
Štaviše, pokazano je se suplementacijom tih kiselina, npr. konzumacijom ribljeg ulja, ostvaruje povoljan efekat u slučaju zapaljenskih, infektivnih, ishemijskih i ekscitotoksičnih oštećenja mozga, kao i u regulacija ciklusa budnosti i sna.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар