"Brankova nagrada" Jeleni Blanuši za "Pseudoton"

"Brankova nagrada" Društva književnika Vojvodine za pesnike mlađe od 29 godina, dodeljena je Jeleni Blanuši iz Banatskog Novog Sela kod Kikinde za knjigu "Pseudoton".

Društvo književnika Vojvodine dodeljuje "Brankovu nagradu" 55. put, održavajući jednu vrstu visoke pesničke kulture koja ne samo da odaje počast pesniku Branku Radičeviću (1824–1853) nego i nastoji da podrži talente i doprinose mladih autora našeg vremena koji su izabrali poeziju kao jedan od važnih načina razumevanja našeg ljudskog opstanka. 

Nosioci te ugledne nagrade su, između ostalih: Vasko Popa, Bora Radović, Raša Livada, Dragan Jovanović Danilov, Nina Živančević i Ana Ristović, autori koji su obeležili našu kulturu, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu umetničke poezije izdate na srpskom jeziku, za period između dve dodele. Dobitniku pripada novčani iznos, kao i diploma.

Na završnoj sednici žirija za dodelu "Brankove nagrade" Društva književnika Vojvodine, koja se u Sremskim Karlovcima uručuje u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala, održanoj 10. avgusta, žiri u sastavu Vladimir Gvozden, Stevan Bradić i Dragana V. Todoreskov, predsednik, odlučio je da se 55. "Brankova nagrada" dodeli Jeleni Blanuši.

Žiri je u skladu sa Pravilnikom razmatrao osam naslova pristiglih na konkurs, a u najuži izbor za "Brankovu nagradu", koja se dodeljuje za pesničku knjigu autora mlađeg od 29 godina, žiri je uvrstio knjige "Tamne intimnosti" Milice Milosavljević i "Pseudoton" Jelene Blanuše.

Jelena Blanuša je rođena 1987. godine u Kikindi. Studentkinja je doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Beogradu. Živi u Banatskom Velikom Selu.

Svečano uručenje "Brankove nagrade" održaće se 25. avgusta u Sremskim Karlovcima.

broj komentara 0 pošalji komentar