Читај ми!

Битка за пословни простор у Србији – потражња у Београду прелила се и на друге градове

Огромна потражња за некретнинама у Србији, а посебно у Београду, прелила се и на тржиште пословног простора и све је теже наћи слободну канцеларију. У српској престоници има око 1,3 милиона квадрата канцеларијског простора, а инвеститори најављују да ће у наредне две године изградити још 150.000 квадрата.

У нишком пословном центру "Калча" све је више закупаца канцеларијског простора. У зависности од градске зоне, изнајмљивање је од пет до 20 евра по квадратном метру. Мањи локали су најтраженији и углавном су издати.

Сандра Блажић из "Блажић некретнина" каже да велике компаније по правилу траже велике просторе.

"И ту имамо проблем. Врло често, компаније које се баве одређеним делатностима и траже високе стандарде, одлучују се за изградњу оваквих објеката", истиће Блажићева.

Лесковац – могућности за младе

Лесковчанима недостаје пословни простор, а у изградњи виде могућност да се запосле млади.

Александра Цонић из грађевинске фирме "Гранит" наводи да је за крај године најављено отварање стартап центра.

"То би стратешки требало да потпомогне предузетништву, и младима, за отварање и покретање својих бизниса", објашњава Цонићева.

Краљево – закуп од четири до 10 евра по квадрату

Инвеститори у Краљеву све више граде пословне просторе. Закупци плаћају од четири до 10 евра по квадратном метру.

Ана Гудић из "АГС некретнина" указује да пословног простора има у новоградњи.

"Што се тиче простора у центру града, понуда је слаба. Све више људи покреће сопствени бизнис, или раде на даљину, па расте потражња за флексибилним канцеларијским просторима", наглашава саговорница из Краљева.

Шта је битно закупцима у престоници

Градитељи све теже долазе до локација за градњу пословних зграда, јер недостају велике парцеле, посебно у престоници. Пословни простор углавном закупљују представници страних компанија и банке.

Грађевински инжењер Катарина Гајић из београдске компаније "Реал Естате" набраја да је поред акустике простора, често битан и намештај.

"Битни су и услови грејања, хлађења, квалитета ваздуха. Такође, није исто када један простор закупљају програмери и ИТ фирме и када су неке друге намене у питању", каже Гајићева.

Београд – мека градње и потражње

Закуп је највиши у Београду и плаћа се од 20 до 100 евра по квадрату на најтраженијим локацијама. Милош Грдинић из "Делта Реал Естате" наводи да на тржишту Београда доминира пословни простор на Новом Београду.

"Али у последњих годину до две, и тржиште центра града је прилично активирано, где имамо одређене зоне и делове старог дела Београда. Ту се реновирају неке од постојећих зграда и самом реконструкцијом инвеститори, односно власници, доводе их на ниво такозване А класе", истиче Грдинић.

Стручњаци подсећају и да у центру престонице, али и у Новом Београду, постоје објекти који деценијама нису завршени и који би наредних година могли да оживе, односно, да постану квалитетне пословне зграде.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара