Kako naterati nesavesne roditelje da plaćaju alimentaciju

Utuživanje je ponekad jedini način da se nesavestan roditelj natera da plaća alimentaciju. Mnogi samohrani roditelji, međutim, odustaju od sudskog gonjenja jer procesi dugo traju i često su neefikasni. Rešenje bi moglo biti osnivanje alimentacionog fonda, koji predviđa i prednacrt Građanskog zakonika. Ideja nije nova, međutim, podeljena su mišljenja o njenoj održivosti.

Za sedam godina, koliko traje sudski proces, Aleksandra Mitrović je od bivšeg muža samo jednom dobila alimentaciju za dvoje dece.

"To je bila poternica za njim pošto se nije pojavljivao na suđenjima, onda je krenuo da beži preko granice a imao je poternicu. I onda su ga uhvatili na granici i doveli u zatvor pa smo od njegovih roditelja uspeli da naplatimo. U stvari, oni su platili da on ne bi bio u zatvoru", govori Aleksandra.

Naša sagovornica kaže da se seća da je njen bivši suprug kod istražnog sudije rekao "ne dam joj novac". Ljuta je na sudstvo, pa i na državu jer ističe da roditelji koji treba da primaju alimentaciju uopšte nisu zaštićeni.

Prema nekim podacima, svaki treći roditelj ne dobija novac za izdržavanje deteta.

Osnivanje alimentacionog fonda moglo bi da bude rešenje problema. Iz njega bi se isplaćivalo izdržavanje za decu, a država bi gonila nesavesnog roditelja.

Fond bi se punio naplatom duga, uvećanog za 15 posto. Međutim, ima mišljenja da to nije dovoljno za njegovu održivost.

"Početna sredstva bi svakako morala biti obezbeđena iz budžeta, a održivost od regresa koji bi se naplatio od roditelja dužnika, i iz budžeta ukoliko to izostane ili ne bude uspešno. Mogao bi da se obezbedi i od donacija. Dakle, postoji mogućnost da bude održivo ukoliko postoji volja", kaže profesorka Olga Cvejić iz komisije za izradu Građanskog zakonika.

Ni sudsko gonjenje ni kaznena politika, potvrđuje praksa, ne mogu da nateraju nesavesne roitelje da svojoj deci plaćaju izdržavanje.

"Imovinu prebacuju na tatu, tetku, strica, devojku, brata, bilo koga. Ništa se na njih ne vodi. U tom alimentacionom fondu bi morale da budu umrežene te neke stvari na osnovu kojih će država moći da naplaćuje deci alimentaciju, a da dužnika ganja brzo i isplativo, jer ovako će isto prolaziti kao i roditelji", kaže Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja.

Ima ideja da se preventivnim merama roditelj natera da plaća alimentaciju, pre nego što uopšte dođe do toga da se ona isplaćuje iz fonda.

"Ono što smo mi kao Autonomni ženski centar predlagali jeste da se nekome privremeno zabrani da koristi vozačku dozvolu ili da koristi pasoš dok ne isplati ono što duguje. I to je u javnosti došlo do osporavanja - da li vi nekome ugrožava prava, ali s druge strane kad pogledate, ta ista osoba ugrožava prava svog deteta", naglašava Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Za neplaćanje alimentacije najčešće se izriču uslovne kazne ili kazne odloženog gonjenja uz uslov plaćanja duga na rate.

Na taj način, teško se može osigurati opstanak alimentacionog fonda. To nije uspelo ni osmdesetih godina prošlog veka, kada je takav fond postojao.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 18. mar 2016, 11:51)
anonymous [neregistrovani]

Od,

onih koji rade,a ne placaju alimentaciju postoji jednostavno resenje.Podnosilac zahteva se obrati tom nekom fondu,taj proveri da li je utuzeni u radnom odnosu,pa ako jeste izdaje se resenje poslodavcu da se od njegove plate odbija odredjena svota novca koja se direktno uplacuje fondu a fond prebacuje detetu-roditelju.Prosto,jednostavno i efikasno.Od onih koji ne rade ne postoji zakon da im se naplati.To je to.

(petak, 18. mar 2016, 10:07)
anonymous [neregistrovani]

Алиментациони фонд

је по мени неодржив јер ако самохрани родитељи нису успели да наплае алиментацију уз помоћ државе неће ни алиментациони фонд.
Проблем неуспеле наплате алиментације је последица:
- незапослености и нередовних примања по основу зараде на страни родитеља који је обавезан да плати алиментацију, па и поред судске одлуке немате одакле да се наплатите и
- претрпано па самим тим и споро и неефикасно судство.