Do 17. februara rok za povraćaj PDV-a na hranu za bebe

Danas počinje novi rok za predaju dokumenata za povraćaj PDV-a na bebi-hranu i traje do 17. februara. Zahtev mogu predati roditelji ili staratelji dece do dve godine. Uz obrazac koji popunjavaju i podnose filijali Poreske uprave u mestu prebivališta, trebalo bi da dostave i fiskalne račune i njihove fotokopije.

PDV se vraća za kupovinu mleka za odojčad, kašica, kreveca, kolica, stolice za hranjenje, auto-sedišta i pelena.

Prošle godine vraćanje PDV-a tražilo je oko 61.000 roditelja. U ovoj godini taj broj bi mogao biti veći jer su uslovi povoljniji.

Ukupan iznos koji roditelji mogu vratiti povećan je za 1.100 dinara i sada iznosi 73.847 dinara.

Prihodi roditelja koji imaju pravo vraćanja PDV uvećani su za 2.500 dinara, a vrednost imovine roditelja na koju plaću porez veća je za 300.000 dinara i sada može da iznosi 24,6 miliona dinara.

Šta bi još moglo da promeni u korist roditelja pitamo Gordanu Plemić iz Udruženja Roditelj.

Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj" ističe da se roditelji žale na deklaracije, jer često na njima piše samo proizvođač hrane, a ne piše da je reč o hrani za bebe.

Zbog toga roditelji traže proširenje liste jer smatraju da je važno da se ona proširi na garderobu i odeću. Gordana Plemić navodi da su to veoma skupe stvari koje moraju često da se menjaju.

Na kraju evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Gordana Plemić je istakla da je kampanja bila uspešna.

"Mislim da semo dopreli do velikog broja žena ali nastavljamo tu priču jer je važno da žene znaju koliko je ta bolest važna. Ta bolest može da se spreči i izleči nekoj ranoj fazi", rekla je Plemićeva i poručila da će edukacija biti nastavljena.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 03. feb 2016, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

kašnjenje isplate

Da li će se neko oglasiti po pitanju kašnjenja ulate za pdv, od predatih računa u julu?
Na teritoriji Opštine Novi Beograd, još uvek nije isplaćen iznos za Zahteve predate u julu mesecu, a krenula je nova predaja dokumnata...

(ponedeljak, 01. feb 2016, 09:15)
anonymous [neregistrovani]

Glupost

Pa sto se ne smanji pdv ili ukine skroz za bebi hranu i opremu? Mi uvek neke zahteve, odlazi licno, redovi... evo sad u red i odi licno da aktiviras i app za parking servis. Pa koje su to gluposti? Hocemo li vise imati elektronske forme za prijavljivanje i registrovanje bez odlazeci negde? Pa ameri za 60 sekundi dobiju odluke o kreditu, provere kreditnu istoriji itd , sve iz kuce i registrovanja odmah, direkt.... kod nas sve komplikovano... Eto zna se da neki poput mene nece sad u red i da cekaju za bebin povravaj, a za natalitet ih nije briga