Šta predviđa novi zakon o policiji

Srbija bi posle deset godina trebalo da dobije novi zakon o policiji. Predlog tog dokumenta sutra će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije. U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je reč o temeljnom zakonu koji donosi novine, pored ostalog, u organizacionoj strukturi ministarstva, oblasti napredovanja, novih sredstava prinude, kontrole rada zaposlenih.

Posle jednogodišnje javne rasprave predlog Zakona o policiji stigao je u Skupštinu.

Među 259 članova i oni kojima se zaposleni dele na policijske službenike, državne službenike i nameštenike. Policajci dobijaju nova zvanja i činove. Ukida se Protivteroristička jedinica i ostaje samo Specijalna antiteroristička jedinica. Pored službene palice, lisica i oružja ubuduće će policajcima na raspolaganju biti i elektrošokeri.

Nadležni mnogo očekuju i od novog sistema karijernog napredovanja koji bi trebalo da spreči preskakanje stepenika.

"Neće više od neposredno višeg rukovodioca zavisiti napredovanje nekog, nego odgovarajuća kompetencija koja podrazumeva i ostvarivanje određenih rezultata u radu i ocenu tih rezulatata, a u krajnjoj liniji i polaganja i obuke za veći stepen. To je nešto što sigurno doprinosi profesionalizaciji", navodi prof. dr Dragana Kolarić sa Kriminalističko- policijske akademije.

Jedna od novina biće i jačanje Sektora unutrašnje kontrole. Policajci, a posebno starešine, biće više i češće kontrolisani. Sekoru će dostavljati svoje imovinske karte, a očekuju ih i testovi integriteta. Profesor Bogoljub Milosavljević smatra da su to stvari koje mogu da pomognu, ali ima i zamerke.

"On je previše skrojen kao oruđe u rukama ministra za disciplinovanje policajaca. U rukama je ministra i njegovog kabineta da rezultate sektora uzmu u obzir. Ili da po njima postupi, ili da jednostvano obustavi čitav napor koji je sektor do tada ucinio. Rezultati njegove istrage da se zanemare", ističe Prof. dr Bogoljub Milosavljević za Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

"O svim merama, aktivnostima i radnjama koje Sektor unutrašnje kontrole preduzima u cilju rasvetljavanja koruptivnih krivičnih dela, on u skaldu sa zakonom o krivičnom postupku o tome obaveštava nadležng javnog tužioca, a čak i zaštitnika građana ukoliko su ispunjeni odgovarajući uslovi", kaže Dragana Kolarić.

Posle usvajanja novog zakona policija bi trebalo da dobije i novog direktora. Dosadašnji , Milorad Veljović, krajem prošle godine razrešen je dužnosti i postavljen na mesto savetnika premijera. Vršilac dužnosti direktora policije je Vladimir Rebić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 17:46)
Veseli [neregistrovani]

Razmisli

Zar nije poenta demokratije i generalno napretka jednog društva da nova vlast novim zakonom menja ono što je bilo loše u starom. Da je stara vlast valjala ne bi bila smenjena. Dakle, nije "jadni mi", nego - svaka čast !!!

(ponedeljak, 18. jan 2016, 11:23)
Петар [neregistrovani]

Какав електрошок

Ако, на пример, електрошоком полицајац дохвати особу која има уграђен апарат за појачање рада срца та особа ће бити у трену мртва, а ако би је, на пример, због неког опасног изгреда ударио гуменом палицом или је чак пуцао из ватреног оружја има шанси да преживи.
Самим тим електрошок уређај је много опаснији од осталих средстава принуде па би требало добро размислити дали да се дозволи полицији да га употребљава. Тај апарат више припада средствима за мучење него као хумано средство, могао би чак да се злоупотребљава итд...
Електрошок је чак за неку особу опаснији и од ножа. 

(ponedeljak, 18. jan 2016, 08:07)
anonymous [neregistrovani]

progledao

" "Неће више од непосредно вишег руководиоца зависити напредовање неког, него одговарајућа компетенција која подразумева и остваривање одређених резултата у раду и оцену тих резулатата, а у крајњој линији и полагања и обуке за већи степен."
To znaci da je do sada neko mogao da nepreduje i bez kompentencije, rezultata u radu i obuke..samo ako to neko "njegov" pozeli? Jadni mi!