Ograda na srpsko-mađarskoj granici gotova do kraja novembra

Ograda koja se postavlja na zelenoj liniji na mađarsko-srpskoj granici biće visoka tri metra, umesto najavljenih četiri i trebalo bi da bude gotova do kraja novembra ove godine, najavio je mađarskim medijima Laslo Nađ, direktor BV holdinga, firme kojoj je povereno konstruisanje i isporuka materijala za izgradnju ograde.

Laslo Nađ je istakao da su konstruktori ograde uvereni da će ograda od tri metra postići cilj, jer se radi o takozvanoj NATO ogradi koja se koristi i u zatvorima, javlja dopisnik RTS-a.

Ograda je izrađena od čvrstog čeličnog materijala koji nije lako iseći, a u podnožju i na vrhu je pletenica od bodljikave žice koju gotovo da nije moguće preskočiti.

Primer ograde koja se u dužini od 150 metara pravi kod pograničnog mesta Morahalom biće gotov do petka ove nedelje i biće testirano više tehologija, odnosno postamenata i materijala za ogradu, najavio je Nađ.

Inženjerske jedinice vojske Mađarske iz garnizona u Sentešu, Hodmezevašarhelju i Solnoku sa oko 40 vojnika, od ponedeljka su u tri smene angažovane na grubim građevinskim radovima na pripremi terena za ogradu.

Zakon koji je omogućio izgradnju ograde unutar 10 metara šengenskih granica, trebalo bi da stupi na snagu 1. avgusta, kada će i zvanično početi izgradnja ograde duž 175 kilometara granice sa Srbijom.

broj komentara 0 pošalji komentar