Deset godina bez Zorana Đinđića

Navršilo se 10 godina od ubistva premijera Srbije i lidera DS-a Zorana Đinđića. Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine.

Danas se navršava deset godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, koji je ubijen ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

U prvom saopštenju posle ubistva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe krinimalnog zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Vlada Srbije je, takođe, saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova "najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije", kako je označen zemunski klan.

Đinđić je u jednom od poslednjih intervjua pred ubistvo, a nakon neuspelog atentata 24. februara 2003. godine na auto-putu ispred Beogradske arene, demantovao tvrdnje da je sa takozvanim "crvenim beretkama", pripadnicima JSO, sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamenu za "neko pravo iznad zakona".

Nekoliko sati nakon ubistva Đinđića proglašeno je vanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. aprila, kada je ukinuto na predlog Vlade Srbije.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

U policijskoj akciji "Sablja" uhapšen je atentator na premijera, bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović njegovi pomagači i još nekoliko pripadnika te jedinice, kao i većina pripadnika zemunskog klana i drugih kriminalnih grupa u zemlji i rasvetljena neka nerazjašnjena ubistva iz prethodnih godina.

U avgustu 2003. godine, podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u ubistvu premijera Đinđića, a prvi na listi okrivljenih, Milorad Ulemek Legija, predao se srpskim vlastima 2. maja 2004. godine.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Đinđića počelo je 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu, u Odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala. Oni su 23. maja 2007. godine oglašeni krivim i prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Za organizovanje ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Te presude potvrdio je i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu. Sa suprugom Ružicom, koja je pravnik, ima dvoje dece.

Studije filozofije počeo je u Beogradu, ali je bio uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora, zajedno sa grupom studenata iz Zagreba i Ljubljane, koji su se suprotstavljali autoritarnom režimu.

Po završetku studija, nigde u zemlji nije mogao da dobije posao, pa je otišao u Nemačku, gde je doktorirao na Univerzitetu u Konstanci, a u Jugoslaviju se vraća tek posle 12 godina i pada Berlinskog zida.

U Demokratskoj stranci bio je od 1989. godine, kao jedan od njenih osnivača i njen najuticajniji predsednik.

Posle pobede opozicije na lokalnim izborima, 1997. godine, i posle sukoba sa Miloševićevim režimom, postao je prvi gradonačelnik Beograda koji nije bio član komunističke partije.

Tokom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje opozicije, koja se završila 5. oktobra odlaskom Miloševića sa vlasti.

U januaru 2001. godine, postao je prvi srpski premijer, koji iza sebe nema komunističku prošlost.

U ekspozeu koji je podneo poslanicima Narodne skupštine Srbije naveo je da je Srbija u prethodnih deset godina bila prepuštena "na milost i nemilost brutalnim interesnim grupama unutar zemlje i međunarodnim interesima spolja, ali da je to vreme prošlo 5. oktobra".

"Srbija je uzela svoju sudbinu u svoje ruke, a današnji dan u simboličnom smislu razumemo kao 6. oktobar, kao početak sprovođenja nacionalnog konsenzusa za korenite promene", rekao je tada Đinđić.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2013, 02:09) - anonymous [neregistrovani]

Covek

Koji je svoj zivot dao za Srbiju.Treba se postovati ma ko on bio.Neka mu je laka zemlja i nek pociva u miru.

(utorak, 12. mar 2013, 17:30) - Чича од Шумадије [neregistrovani]

Време ће доказати

Зоран једноставно није схваћен као звезда водиља, многима је сметао и то на жалост, платио главом.Нека мисли ко шта хоће, много је Србија изгубила, због нечије сујете, злобе и користи. Слушам грозне коментаре, душа боли, зашто..., временом схватићемо коју смо приликку за будућћност-убили.Свако од нас, има само један живот, нема ту поправног...Умрли су заборављени.

(utorak, 12. mar 2013, 11:38) - Danko, Bec [neregistrovani]

Srpski Kenedi

Tog, 12-og marta 2003 godine, nije ubijen samo Zoran Djindjic. Ubijena je i svaka nada i ocekivanje, da ce bar nasa deca ziveti bolje od nas. Zoran Djindjic je sam, vredeo vise, nego cela njegova vlada i svi ostali srpski politicari skupa. Mislim da necu preterati ako kazem, da je tog dana ubijena i Srbija. Neka mu je vecna slava i hvala. Proslo je vec 10 godina kako ga nema, a jos se nije pojavio ni jedan politicar, koji bi barem delimicno mogao da ga zameni. Mozda, jedino Vuk Jeremic, ali pustimo da vreme kaze svoje.

(utorak, 12. mar 2013, 11:05) - Ivan [neregistrovani]

citat

'' Etiku dobrih namera trebalo bi da zamenimo etikom odgovornosti za posledice.''

(utorak, 12. mar 2013, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

Nazalost

velike nade vise nema,sada se samo mozemo "prezivljavanju" nadati .

(utorak, 12. mar 2013, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

Djindjic.

Veliki covek, i velika nada Srbije, neka mu je laka crna zemlja.....Amin.

(utorak, 12. mar 2013, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

Djindjic.

Veliki covek, i velika nada Srbije, neka mu je laka crna zemlja.....Amin.

(utorak, 12. mar 2013, 10:17) - anonymous [neregistrovani]

tek cemo da vidimo

Tek cemo mi da vidimo ko je bio ovaj covek...

(utorak, 12. mar 2013, 10:11) - anonymousriman [neregistrovani]

veliki

Licnost jasnih i karakternih vizija, modernog drustva, opste prihvacenih i odomacenih u gradjanskim oblicjima i vizurama.
Tvorac neprocenjivih vrednosti, mira i slobode, u presudnim trenucima najveceg izazova opstanka nacije na ovim prostorima.
Dasak toliko zeljene vizije unutar evropske intelektualne elite, nakon nekoliko decenija odsustva svakog poimanja,mudrosti u evropskoj svekolikoj riznici.

(utorak, 12. mar 2013, 10:05) - Iva [neregistrovani]

Imo je viziju

Mislim da smo sa njim imali buducnost. Ovako vec deset godina idemo unazad , a do kada ?
Vreme je za nekog novog Zorana.