Ли Минг: Посета Си Ђинпинга прекретница за надоградњу односа Србије и Кине

Амбасадор Кине Ли Минг оценио је да посета председника Кине Си Ђинпинга Србији, на највишем државном нивоу, представља прекретницу за подизање нивоа сарадње и надоградњу односа Србије и Кине.

"Верујемо да ће Србија бити сјајан домаћин посете и да ће посета бити успешна и плодоносна", рекао је амбасадор Ли Минг новинарима уочи почетка званичне посете председника Си Ђинпинга Европи која, поред Србије, укључује Мађарску и Француску а која, како је оценио, има велики значај и за развој кинеско-европских односа.        

Амбасадор је нагласио да као најзначајнију активност посете која долази после осам година, истиче састанак двојице шефова држава Си Ђинпинга и Александра Вучића иако ће, како додаје, боравак кинеског председника пратити и низ других важних активности. 

Двојица шефова држава послаће низ важних порука, између осталог и ту да је под њиховим вођством обезбеђено стално напредовање односа наше две земље, казао је амбасадор.

"Не треба примењивати двоструке стандарде на питања о КиМ и о резолуцији о Сребреници"

Ли Минг је рекао да су теме везане за резолуцију о Сребреници и Косову и Метохији веома сложене и осетљиве и нагласио да на та два питања не треба примењивати двоструке стандарде.

"Залажемо се за принципе засноване на Повељи УН и међународном праву, да се поштују и придржавају", одговорио је амбасадор Ли Минг на питање новинара да ли ће тема двојице шефова држава бити и резолуција о Сребреници и КиМ. 

Кина, нагласио је, има јасан став да је неопходно да се у потпуности поштује суверенитет и територијани интегритет и достојанство суверених земаља. Према његовим речима, што се тиче спорних питања њих треба решавати на основу потпуних консултација и комуникација.

"Кина и Србија су челични пријатељи и доследно наше две земље једна другој дају међусобну недвосмислену подршку ставовима о питањима од суштинског интереса и оним значајним за очување територијалног интегритета и суверенитета", рекао је Ли Минг.

"Што се тиче питања Косова и Метохије, кинеска страна поштује увек суверенитет и територијални интегритет Србије и разуме оправдане бриге српске стране по том питању и цени напоре српске стране за политичко решење тог питања", навео је амбасадор.

Додао је да би Резолуција 1244 увек требало да буде темељ и оквир за решавање тог питања и у том процесу очувања суверенитета и територијалног интегритета би требало да буде испоштована и овде не би смели да се применују двостурки стандарди.

Амбасадор је рекао да је кинеска страна приметила, што се тиче резолуције о Сребреници, да постоји низ спорова по том питању и о том нацрту.

"Кинеска страна сматра да све стране треба на основу потпуне комуникације и постизања сагласности заједно да учине ствари у корист регионале стаблности, и то треба да буде у корист јачања солидарности и стабилности а не супротно", навео је он.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара