Смедеревци се сећају некадашњих првомајских прослава

Како се некада обележавао данашњи празник и како га старији памте. Оно што се није променило, јесте да се овај дан и даље обележава у лепој атмосфери, иако jе много тога другачије.

Окупљање радничких колектива и младих у оквиру државних манифестација, параде и наступи културно уметничких друштава, некада су били уобичајени начини прославе 1. маја. Лепша времена и славља, памте и стари Смедеревци.

"Било је пуно организованих акција за прославу и обележавање 1.маја, тако да је свако од грађана могао да изабере, ако има времена и услова, да онда обележава празник , шта ће да изабере", каже Јован Нешић из Смедерева.

"Скупљали смо акцијаше из разних градова, република, ко је када могао, долазио је за 1. мај, Словенци су нам углавном долазили, правили смо на Југову, било је много лепо, буде и по десетак хиљада људи", сећа се Александар Николић из Смедерева.

„Тај 1.мај је остао у сећању, нама старијима, као једна успомена и као један део тог неког друштва, да си могао да одеш, да се провеселиш, да је било организовано, да је било плаћено", наводи Бранислав Стојковић из Смедерева.

Припадници некадашњег радничког покрета се на овај дан, сећају својих достигнућа на пољу радних права. Од 1889. године, када је установљен празник, променио се начин прославе, али и значај овог важног датума.

"Једна од највећих тековина 1.маја су такозване три осмице. Прва осмица значи осам сати да радиш на послу, друга осмица значи, да имаш право на одмор, а трећа осмица значи да имаш право да се бавиш друштвеним активностима. Међутим, како време пролази, притисак људи који праве профит на раднике је све већи, тако да људи све више проводе времена на радном месту, и по 16 сати, тако да је та, једна од највећих тековина, те три осмице, већ полако ту на измаку", сматра Јован Стојковић, магистар историје и филозофије природних наука.

Старије генерације се са носталгијом сећају прослава 1. маја. Оно што се није променило, кажу они, јесте да се овај дан и даље обележава у лепој атмосфери са пријатељима и породицом.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара