Читај ми!

Широм света првомајски протести за радничка права

Синдикалним протестима и радничким манифестацијама широм света обележава се Међународни празник рада – Први мај. Празник рада обележава се у знак сећања на раднике који су 1886. године у Чикагу штрајком и протестима почели борбу против свих видова неправде и експлоатације, као и за побољшање услова рада.

Широм света првомајски протести за радничка права Широм света првомајски протести за радничка права

Радници и активисти широм света изашли су на улице како би обележили Међународни празник рада захтевајући већа радничка права.

Турска полиција привела је у Истанбулу око 210 људи који су покушали да протестују на тргу Таксим упркос владиној забрани првомајских скупова.

Турска влада одавно је прогласила трг Таксим забрањеним за скупове и демонстрације из безбедносних разлога, али су неке политичке странке и синдикати обећали да ће марширати до трга, који има симболички значај за синдикате.

Полиција је подигла барикаде и затворила све путеве који воде до централног истанбулског трга, а само малој групи представника синдиката било је дозвољено да уђу на трг и положе венац на споменик у знак сећања на жртве инцидента из 1977. године када су неидентификовани нападачи отворили ватру на прослави Првог маја на Таксиму, изазвавши стампедо и убивши 34 особе.

Неколико хиљада демонстраната придружило се првомајском маршу у Атини.

Штрајкове широм Грчке предводио је највећи синдикат у земљи који је тражио повратак на колективно преговарање након што су, како кажу, радничка права укинута током тешке финансијске кризе у Грчкој од 2010. до 2018. године.

Учесници протеста у Паризу окупили су се на Тргу Републике како би учествовали у маршу који су предводили главни француски синдикати, тражећи боље плате и услове рада.

Процењује се да је на скупу у престоноци Француске било око 50.000 људи, док се широм Француске, поводом обележавања 1. маја, окупило више од 200.000 људи.

Захтеви демонстраната су веће плате, мир у Појасу Газе и јача безбедност Европе, саопштила је Генерална конфедерација рада (ЦГТ), док су се протестима придружиле пропалестинске групе и антиолимпијски активисти.

Тензије су се десиле на челу поворке у Паризу, када су демонстранти разбијали излоге и аутобуску станицу, а полиција је употребила сузавац, при чему је повређена најмање једна особа.

У индонежанској престоници Џакарти радници су изразили незадовољство новим Законом о отварању нових радних места који, како тврде, крши њихова права и захтевали су заштиту за мигрантске раднике у иностранству и повећање минималне зараде.

Окупили су се у близини Парка националног споменика, машући шареним заставама радничких група и узвикујући слогане против закона, и прошетали до главног стадиона у Џакарти.

Намеравани ефекат спорног закона је да се "смањи бирократија", али радници тврде да се њиме праве повлашћени услови за предузећа, науштрб права радника.

У Сеулу, главном граду Јужне Кореје, хиљаде демонстраната су певале, махале заставама и узвикивале прорадничке слогане на протесту. Организатори су навели да је њихов митинг првенствено имао за циљ критику онога што називају антирадничком политиком коју води конзервативна влада на челу са председником Јун Сук Јолом.

"У протекле две године под владом Јун Сук Јола животи наших радника су пали у очај", рекао је у говору Јанг Кјунг Су, лидер Корејске конфедерације синдиката која је организовала скуп.

Демонстранти су критиковали вето који је Јун уложио у децембру на закон којим се ограничава право компанија да траже одштету од синдиката због њихових штрајкова и оптужили га да се његова влада сувише оштро понела према протестима возача камиона 2022. године.

Учесници митинга у Сеулу касније су марширали улицама у центру града. Слични првомајски скупови одржани су на више од 10 локација широм Јужне Кореје. Полиција је саопштила да је било ангажовано хиљаде полицајаца да одржавају ред, али да није било инцидената.

У Јапану, више од 10.000 људи окупило се у парку Јојоги у центру Токија на првомајском скупу, захтевајући повећање плата за које су рекли да би могло у довољној мери да покрене раст цена.

Током митинга, лидерка левичарске Националне конфедерације синдиката Масако Обата рекла је да су све мање плате многих радника у Јапану довеле у тешких услова живота и повећале разлике у приходима.

"На овај Први мај уједињујемо се са нашим колегама радницима широм света у борби за њихова права", поручила је Обата.

И у главном граду Филипина, Манили, стотине радника и левичарских активиста марширало је и одржало митинг захтевајући повећање плата и сигурност запослења усред растућих цена хране и нафте.

Полиција је спречила демонстранте да се приближе председничкој палати.

Учесници протеста махали су црвеним заставама и држали плакате на којима је писало: "Радимо да бисмо живели, а не да бисмо умрли" и "Смањите цене, повећајте плате".

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара