Награђени највернији читаоци крагујевачке библиотеке

У ери владавине савремених технологија, култура читања ипак опстаје. То показују и званични подаци Народне библиотеке у Крагујевцу у којој расте број читалаца, а са више од 100.000 издатих наслова у прошлој години, уједно је и библиотека са највећим бројем позајмица у Србији. На традиционалном дружењу, највернији читаоци, награђени су, а чиме другим, него, књигама.

За крагујевчанку Мирославу Томашевић, библиотека је, као друга кућа. Посећује је деценијама и зна шта се на којој полици налази. Сваки улазак у ризницу писане речи, за њу је откривање нових наслова и писаца.

"Ја углавном четири књиге месечно читам, значи било је негде око педесетак, можда и нека више књига, па тако неке лагане ствари, пошто сам ја пензионер", каже Мирослава Томашевић.

Само у позајмном одељењу, око 80.000 наслова, док је укупан књижни фонд троструко већи. У 2018. години, набављено је око 11.000 књига, повећан број читалаца. Број позајмица, прешао је 100.000. Да је књига поново у моди, показује стаистика, али и многобројни млади чланови.

"Библиотека за мене представља место где проналазим све што ми треба, колико за факултет, толико и за мене приватно, тренутно читам, рецимо Горана Петровића". истиче Марија Луковић, студенткиња из Крагујевца.

"У средишту мог интересовања јесте пре свега књижевност, али поред књижевности, ту је, социологија, затим, ту су разне религијске књиге", истиче студент Арсеније Сретковић. 

А и писане речи, кажу библиотекари имају своје сезоне. Такозвана, лакша литература траженија је током лета. Уз зиму иде озбиљније штиво и увек актуелни класици. Дела о којима се говори, су и најпопуларнија.

"Серија Корени, изазвала је да кажем, бујицу људи који су дошли да траже Корене, актуелизује се оно што се на телевизији види. Увек актуелни такође страни писци, добитници Нобелових награда", објашњава Анђела Огњановић из Народне библиотеке "Вук Караџић".

Задатак који је пред себе поставила крагујевачка библиотека је промовисање књиге као непролазне вредности. Колико је духовних и научних достигнућа у њима сачувано, најбоље знају читаоци. А, за њих је књига, увек у моди.

број коментара 0 пошаљи коментар