Почео први Василије Мокрањац Фест

Концертом младих пијаниста, синоћ у Галерији Српске академије наука и уметности, почео је први "Василије Мокрањац Фест", посвећен једној од кључних личности српске музике.

Прво фестивалско вече било је такмичарског карактера, а најбољи млади пијанисти који су наступили на овом концерту изабрани су путем аудиције у сарадњи са музичким академијама и школама широм Србије.

У питању су пијанисти Олга Петровић, Тијана Церовић, Ксенија Вељовић, Милица Закић, Катарина Манчић и Коста Кнежевић.

У циљу промоције српске уметничке музике и афирмације стваралаштва Василија Мокрањца, Фондација Василије Мокрањац ће доделити и награде "Василије Мокрањац" за најуспешније интерпретације клавирских дела овог музичког великана. 

Вечерас ће у галерији "Артгет" бити одржан округли сто о стваралаштву Василија Мокрањца, а учествоваће академици Димитрије Стефановић, Дејан Деспић, Светислав Божић, музиколози Надежда Мосусова, Мелита Милин, Катарина Томашевић, Ивана Медић, композиторка Светлана Максимовић, виолончелисткиња Сандра Белић, као и ћерка истакнутог композитора, Александра Мокрањац.

У оквиру завршне вечери публици ће се, поред награђених младих пијаниста, са делима Василија Мокрањца представити и познати музички извођачи из земље и иностранства – Биљана Горуновић, Рита Кинка, Ратимир Мартиновић, Ведрана Суботић, Јелена Ђајић Левајац, Ивана Медић, Владимир Глигорић, Сандра Белић и Мирослав Павловић.

Улаз на све програме фестивала је бесплатан.

Проглашењем победника и додела награда биће на завршној вечери фестивала, 24. новембра у Скупштини града Београда.

број коментара 0 пошаљи коментар