"Брак из задовољства" – прича о расизму и љубави

Статус почасног госта на сајмовима књига подиже популарност мање познатих књижевности. Свеж доказ је интересовање наше публике за мароканску књижевност после београдске смотре писане речи. Пример je роман Тахара Бен Желуна "Брак из задовољства".

Тахар Бен Желун је Мароканац с париском адресом у пасошу и француским изразом у књижевности. Писац је, филозоф и психијатар, добитник најзначајнијег француског књижевног признања, награде "Гонкур".

У књизи "Брак из задовољства" пише о расизму и љубави.

"То је љубавна прича између белог човека Амира и прелепе црнкиње Набу. Исламски обичаји дозвољавају путницима да током боравка ван куће уговоре привремену заједницу, такозвани брак из задовољства. Мој јунак се истински заљубљује у нову жену из народа Пел, одводи је у свој град, Фес. Добијају близанце, црно и бело дете. Ту љубавна прича прераста у причу о расизму, фундаментализму, нетолеранцији", истиче Тахар Бен Желун.

Указује да је улога писца да пробуди савест, да пишући занимљиву причу подстакне на размишљање о важним друштвеним темама које се преламају на животе појединца и да на тај начин помогне у решавању проблема.

Права човека, љубав, поштовање, то су теме које га интересују јер, како каже, једнако заокупљају људе овде у Србији, Америци, Азији, било где. О томе пише комбинујући искуства стручњака за људску душу, ширину знања филозофа и умеће романописца.

број коментара 0 пошаљи коментар