Уметност на рецепт

Истраживања показују да културно окружење и културне активности, утичу на "искључивање" штетних гена и омогућавају да се заштитни ефекти преносе са једне генерације на следећу, пише Небојша Брадић за Културни додатак "Политике".

"Да, ми смо старији, али свет је млађи него што је некад био. То је радост наше старости. То је добро, јер сви знамо да старост обично није богата радостима."

Иво Андрић Знакови поред пута

Наш највећи циљ требало би да представља добро здравље и интелектуално богатство, што води ка неисцрпном извору идеја, независности и моралног живота. Протеклих година, широм света су спроведена бројна академска испитивања, о способности уметности и културе да унапреде здравље и благостање људи. Тако је, под насловом "Вредност уметности и културе за људе и друштво", објављен извештај Уметничког савета Енглеске. У њему, између осталог, стоји: "Они, који су у протеклих 12 месеци посећивали културна места или догађаје, у много већем проценту спремни су да кажу да су здрави, за разлику од оних који не иду на такве догађаје. Позоришни гледаоци су 25 процената боље расположени од оних који не иду у позориште."

Све међународне студије упућују на чињеницу да посећивање културних догађаја високог квалитета има благотворан утицај на бројне хроничне болести. То укључује рак, срчана обољења, деменцију и гојазност, уз неизбежни пораст позитивних очекивања и наде у живот. Истраживања показују да културно окружење и културне активности, утичу на "искључивање" штетних гена и омогућавају да се заштитни ефекти преносе са једне генерације на следећу. У раној фази болести, коришћење уметности је препоручљиво као превентивна интервенција. У Централној библиотеци у Ливерпулу можете наћи читав ред полица са насловом: "Књиге на рецепт".

Премда уметност и култура доприносе здрављу и благостању свих генерација, важно је истаћи посебну корист за старије људе. Наведено истраживање указује на чињеницу да више од 75 процената старијих особа сматра да су уметност и култура важни, јер могу да их учине срећним, док је око 60 процената испитаних изјавило да их уметност и култура чине здравим. Многе светске галерије и музеји праве посебне програме за старије. Кустоси организују ове изложбе бирајући музејске предмете који имају посебну вредност и значај за ову популацију. Настојећи да охрабре старије посетиоце на чешће присуство, музеји нуде посебне погодности за ову генерацију: од бесплатних улазница, предавања, радионица до послужења чајем и колачима.

У рањивој популацијској групи старијих особа, чак и мало повећање мобилности или физичких функција може имати видљив утицај на квалитет живота. Велика је разлика између функционално мобилних индивидуа које су сачувале могућност да живе независно и да се крећу ван куће како би се социјализовале, од оних које остају у изолацији, везане за кућу, или морају да буду пребачене у старачки дом. Зато би здравствена и културна политика требало да буду уједињене у бризи за побољшање квалитета живота старијих. Добар пример за то могао се видети на управо завршеном Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, где се велики број старијих људи, из вечери у вече, са лакоћом пео бројним степеништем до амфитеатра у којем су се приказивали филмови који су их чудесном радошћу спајали са млађим светом.

Савремена медицина постала је свесна добробити која се посредством уметности и културе може постићи у животима старијих особа. Јавно здравство у многим земљама препоручује да се старије особе ангажују у креативним групама које укључују певање, плес, сликање и занатске вештине. Овакве активности подржавају независност и утичу на ментални статус. Прецизније – причање прича, цртање и сликање имају позитивне психолошке ефекте, док позориште и плес помажу не само менталном већ и физичком здрављу.

Извештаји о утицају плеса на старије људе несумњиво говоре о побољшању у случајевима артритиса, Паркинсонове болести, деменције и депресије. Посебно су издвојени подаци који говоре да континуирано посећивање часова плеса, укључујући и такмичења у плесу, представљају најбољу превенцију од последица пада старијих људи, с обзиром да значајно поправљају њихову телесну снагу и равнотежу. Можда ће се млађим читаоцима ово учинити тривијалним, али падови старијих особа су постали огроман проблем за геронтологе. Сваке године 350.000 Американаца пада и ломи кук. Од овог броја, више од 20 процената никада више не прохода.

Не даје само плес позитивне ефекте на живот старијих особа. Ту је и певање које смањује анксиозност, ублажава стрес и депресију и тако значајно унапређује ментално здравље. Музика је снажна подршка и има видљиве терапеутске ефекте код људи који пате од деменције, као и код њихових старатеља – било да се ради о медицинском особљу или члановима породице. Учење и постигнућа у свирању музичких инструмената има важне ефекте на самопоуздање и осећање да напредују. Кроз ове активности, актери најчешће успевају да поврате осећај сопствене вредности, смањују стрес, унапређују меморију и концентрацију, лакше се повезују са другим људима. Укратко – значајно побољшавају квалитет свог живота.

Хајдегер је једном дефинисао смрт као "немогућност даље могућности." Са продужавањем животног века и предвиђањима да ће се деменција и сличне хроничне болести ширити, уметност и култура нуде незаменљив допринос појединцима и заједници у целини. Светско позориште се све чешће бави овим тешким темама и тражењем алтернатива. Тако на завршетку "уврнутог" каталонског позоришног комада Две жене играју, одбачене жене не умиру у трагедији и деменцији – оне плешу до самог краја.

Јер бити несрећан, запостављен и ужасно усамљен, горе је од смрти.

број коментара 0 Пошаљи коментар