Изложба Јована Ракиџића у Галерији 212

У Галерији 212, поводом педесет година уметничког стварања, представљена је најновија продукција сликара Јована Ракиџића, једног од истакнутих представника наше савремене ликовне сцене. Слике, цртежи и скулптуре чине поставку изложбе "Све се у природи може свести на...крај".

Пет деценија стваралаштва, истраживања односа медија, цртеж-слика-објекат, релација простор-време и уметничко дело у њему, Јовану Ракиџићу протекло је као трен.

"Тих пет деценија просто бих могао да сабијем у једну од ових кутија, од ових форми, толико је то испало на неки начин кратак сабијен процес и поред проблема застајкивања која су се јављала чак и посртања. То је било пет деценија цртања и сликања", истиче Ракиџић.

Динамичност композиције, комбинација правих линија претежно хоризонталних и бојена површина која доминира простором чине слику Ракиџића.

Специфична нерватура која се ствара на почетку процеса несликарским материјалима, мешавином уљаних боја и лакова дају слици рељефност и она поприма трећу димензију. Поставку чине и скулптуре, сасвим нови медиј у стваралаштву овог уметника.

"Ово је изабрано зато што је то везано за ту Сезанову дефиницију да се све у природи да свести на геометријска тела попут коцке, ваљка, купе. Ја мислим да је то једноставно један нови почетак. Ово сада мене заиста окупира у смислу да ћу још на томе радити", поручује Ракиџић.

Јован Ракиџић излагао је на више од педесет самосталних и неколико стотина групних изложби у земљи и иностранству.

 

број коментара 0 пошаљи коментар