МСУ: Деца воле да истражују, странце занима југо-контекст

Музеј савремене уметности током пет месеци посетило је око 80.000 људи, а у музеју су посебно поносни што већ имају дечји и омладински клуб. Истичу да деца воле да истражују, а странце више занима југословенски контекст, посебно социјалистички модернизам и авангарда седамдесетих и осамдесетих прошлог века.

Посетиоци се, међутим, највише задржавају на првом нивоу, где су представљени буржоаски модернизам и социјална уметност и то делима Надежде Петровић, Милене Павловић Барили, Саве Шумановића.

Реновирана зграда Музеја савремене уметности отворена је 20. октобра 2017. године, након што је 10 година била затворена за јавност, и то отворена је изложбом "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности" са више од 300 дела која су обележила период од почетка 20. века до данас.

Кустоскиња Уна Поповић каже да имају посетиоце свих генерација и програме за сваког од њих, али као примарну улогу себи су поставили едукацију младих.

Тако је у оквиру организованих вођења кроз Музеј савремене уметности прошло око 700 основаца, 1.600 средњошколаца и 450 студената.

"Имамо дечји и омладински клуб, кроз који усмеравамо децу и младе шта да погледају, како да промишљају излозена дела и настојимо да их заинтересујемо за уметност", рекла је Поповићева Танјугу.

Примећује да деца воле да истражују и проналазе различите углове посматрања уметничких дела, обраћају пажњу на материјале, а уметност с почетка 20. века им је веома занимљива, јер је у питању фигуративно сликарство и натуралистички приказ ствари које препознају.

"Што се тиче неовангардне и концептуалне уметности, мало је другачије, али је истовремено примамљивије средњошколској деци која студиозније посматрају ту нову медијску уметност и видео-арт. Много су им сложеније ствари, али и много разумљивије услед свих могућности које та уметност користи", навела је Поповићева.

Изложба "Секвенце" ће трајати до средине године када ће неки сегменти бити уклоњени, а кустоси настоје да стално нуде нове оквире њеног читања те је тако "Дах театар" направио представу "Жене ДАДЕ" у сали где је представљен зенитизам, београдски надреализам и словеначки конструктивизам.

Пројекције експерименталних филмова

Сваког четвртка организују се пројекције авангардних и експерименталних филмова.

До сада је био представљен Зоран Поповић са "Борбом у Њујорку" из 1976. и "Портрет моје мајке" Милице Томић из 1999. године, а у априлу на програму ће бити остварења Желимира Жилника.

Поповићева наглашава да свако ко дође у Музеј савремене уметности има утисак да сама поставка функционише са зградом и да зграда проговара кроз поставку.

"Та ситуација обостраног промишљања архитектуре у служби поставке и обрнуто, јесте оно што обузме посетиоце. Они кроз читаву зграду промишљају однос између архитектуре и изложбе", истакла је Поповићева, указавши на специфичност архитектуре здања на Ушћу.

Према речима кустоскиње, посетиоци се највише задржавају на првом нивоу где је представљен буржоаски модернизам и социјална уметност и где су изложена дела Надежде Петровић, Милене Павловић Барили, Саве Шумановића.

Пажњу привлачи и концептуална уметност - дела Неше Париповића, Марине Абрамовић, Раша Теодосијевића, Зорана Поповића...

Поповићева је запазила и да велики број странаца долази у Музеј.

"Видим да су јако навикнути на музеје модерне и савремене уметности и јако се добро ситуирају у самом музеју. Пре свега су одушевљени архитектуром и када их водим кажем им да обрате пажњу на архитектуру јер је бисер модернистичког архитектонског деловања", рекла је кустоскиња која страним посетиоцима посебну пажњу скреће на чињеницу да је реч о поставци југословенске уметности.

Примећује да странце управо и занима тај југословенски контекст који промишљају кроз дела српских, али и осталих аутора, кроз социјалистички модернизам и авангардна деловања седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Поповићева за септембар најављује изложбу дела Илије Шошкића, а за следећу годину велику међународну изложбу немачке уметности, док Марину Абрамовић очекују у другој половини 2019. године.

У Салону МСУ 30. марта се отвара изложба "Нацрт, орјентисање у савременој новомедијској уметничкој пракси", а у Легату Чолаковић до 2. априла може се погледати поставка иностране графике из збирке МСУ под називом "Исходиште матрице".

број коментара 0 пошаљи коментар