"Зрењанин" у Народном позоришту у Београду

Писац Игор Штикс и редитељ Борис Лијешевић недавно су се, на позив Народног позоришта "Тоша Јовановић", обрели у Зрењанину како би поставили комад о граду, који је био други индустријски град у Југославији. Представа "Зрењанин" гостовала је у Народном позоришту у Београду.

Ретку прилику да гледа одличан ансамбл зрењанинског Народног позоришта, београдска публика није пропустила. Двојац Штикс-Лијешевић, предодређен за успехе, одлучио се да у Зрењанину постави комад о трансформацији друштва, капитала и људских душа.

"Овом представом питамо се шта се то десило, са оним што нам је остављено у наслеђе од претходних генерација. Све те вредности које су грађене у зноју, крви, ми их налазимо у блату, понижене, ишибане", каже редитељ Борис Лијешевић.

Јунаци представе су студент филозофије, активисткиња, испоставиће се трансродна особа, власник фабрике и радници који не знају шта ће са радничким правима.

Главни лик комада је Зрењанин, и град и Жарко и младић звани Зрењанин, син бившег директора фабрике.

"Ово не би била драма да се искључиво бави стварима из штампе, које знамо и сусрећемо се сваки дан, пљачкашким приватизацијама, уништеним градовима, оним што је некада било а више није. Да би била драма мора имати димензију врло снажних односа међу ликовима, потчињености, зависти, сукоба, али и љубави", наводи писац Игор Штикс.

Тако се, захваљујући позоришту "Тоша Јовановић", радничка борба из фабричких хала, сместила на позоришну сцену. Стигла је до срца Баната, а могла би да буде било где, од Вардара до Триглава.

број коментара 0 пошаљи коментар